Керченският проток е "тясно място" за военна логистична подкрепа за руските сили в окупираните райони на Херсонска и Запорожка област. Русия разчита в голяма степен на Кримския мост и фериботите за преминаване на протока, коментира в ежедневния си доклад британското военно разузнаване.

Русия използва набор от пасивни защити като генератори на дим и подводни бариери, заедно с мерки за активна защита като системи за противовъздушна отбрана, за да подобри жизнеспособността на водните преходи и да минимизира щетите от бъдещи атаки.

Според британското разузнаване Кримският мост има голямо, както логистично, така и символично значение за руската окупация на Крим и това налага тези широкообхватни защитни мерки.

Към 29 август 2023 г. изображенията потвърждават, че Русия е създала подводна бариера от потопени кораби и ограничителни стрели за възпиране на атаки на безпилотни надводни дронове (USV), насочени срещу Кримския мост.

В южната част на моста това включва няколко кораба, потопени на 160 метра един от друг. Те са разположени на същото място, където украинците атакуваха моста на 17 юли 2023 г.

Преди това, през септември 2022 г., руският флот изпробва за кратко радарни примамки на празни шлепове в продължение на няколко дни, вероятно за възпиране на радарно насочващи ракети.

Други контрамерки за защита на моста включват използването на генератори на дим, монтирани на камиони TDA-3, в рамките на учение, проведено на 24 май 2023 г. Тези димни генератори бяха активирани за възпиране на входящи въздушни заплахи на 12 август 2023 г.

Украйна призна за участие в двете нападения срещу Кримския мост

Украйна призна за участие в двете нападения срещу Кримския мост

Дроновете по Москва приписа на "руски партизани"