Нова вълна от дебати се надигна във Великобритания, след разпространеното проучване, направено по поръчка за Би Би Си за готовността на българи и румънци да емигрират на Острова, след като в края на годината падне ограничението за работа на имигранти от двете страни.

Макар че според анализатори, на базата на резултатите от проведените в двете страни анкети, като цяло няма индикации за огромен наплив от българи и румънци във Великобритания, британски депутати отново разпалиха темата за вълната от имигранти.

145 000 британци подписаха вчера електронна петиция до Даунинг стрийт, призоваваща правителството да удължи за още пет години ограничениeто за работа на българи и румънци, съобщава Daily star.

След оповестеното проучване на Би Би Си, снощи депутати отправиха към британският премиер Дейвид Камерън призив за спешни действия, тъй като един на всеки 10 българи е заявил, че планира да се отправи към Великобритания, пише още изданието.

Депутатите призоваха министър-председателя да спре новото масово преселение от Източна Европа, където се очаква хиляди имигранти да напуснат родината си, твърди още британското издание, позовавайки се на данните на Би Би Си, че 375 000 румънци и българи ще се отправят към Острова, когато бъдат премахната ограниченията за работа в ЕС през следващата година.

Евродепутатът и лидер на британската Партия за независимост (UKIP) Найджъл Фарадж каза, позовавайки се на "потресаващите" резултати от анкета на Би Би Си, че реалната цифра по-скоро може да бъде един милион души.

Има опасения, че училищата и болниците ще бъдат залети от новата вълна от пришълци.

"Тази страна не може да се справи с нова вълна на масовата имиграция", заяви депутатът Филип Холобон.