Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел няма да плаща за изграждането на бариери по границите на Общността, за да не се допускат мигрантите, въпреки исканията на редица страни членки, информира "Франс прес".

Фон дер Лайен уточни, че е казала на държавните и правителствените ръководители на срещата в Брюксел, че имало дългогодишна позиция, "че няма да има финансиране за бодлива тел и стени".

Полша удвои броя на войниците на границата с Беларус

Полша удвои броя на войниците на границата с Беларус

Засилени мерки за сигурност в условията на скок на миграцията

Редица страни членки на ЕС, изправени пред наплив от мигранти по границите си, засилиха натиска блокът да използва бюджета си за финансиране на бариери.

Водещи са Полша и Литва, които се спешно се заеха да се справят с вълната от нелегални преминавания от съседен Беларус.

"Ние разглеждаме поведението на беларуското правителство като хибридна атака", коментира Фон дер Лайен пред журналисти.

Ръководителите на страните членки се договориха да отвърнат на Минск с още санкции "по спешност", се казва в официалните заключения от срещата в Брюксел.

Припомняме, че Полша се готви да строи стена по границата си с Беларус на стойност стотици милиони евро заради наплива от мигранти, умишлено изпращани от режима на Александър Лукашенко, който с това се опитва да отмъщава на ЕС заради наложените му санкции.    

Латвия изгради през лятото телена ограда по границата си с Беларус, дълга стотици километри. 

И двете страни обявиха извънредно положение по границите си с Беларус и изпратиха хиляди войници да ги охраняват.  

Полша прие закон за незабавно експулсиране на нелегални мигранти

Полша прие закон за незабавно експулсиране на нелегални мигранти

Граничарите ще имат право да отказват молби за международно убежище без разглеждането им

Междувременно ООН настоя за спешни действия за спасяване на животи и избягване на страданията на границата между ЕС и Беларус след смъртта на няколко мигранти.

ВКБООН, Агенцията на ООН за бежанците, изтъкна, че още един смъртен случай тази седмица означавал, че вече има осем смъртни случая по границата между Беларус и съседните ѝ страни от ЕС Латвия, Литва и Полша.

ВКБООН уточни, че няколко групи търсещи убежище и мигранти са били блокирани в продължение на седмици във все по-тежки условия, които ще се влошат с наближаването на зимата.

Латвия удължава извънредното положение по границата с Беларус

Латвия удължава извънредното положение по границата с Беларус

Заради засиления наплив на мигранти

"Неприемливо е, че хора загинаха, а животът на другите несигурно виси на косъм", подчерта Паскал Моро, директор на ВКБООН за Европа, като допълни: "Те са държани заложници на политическа безизходица, която трябва да бъде разрешена сега."

През последните месеци хиляди мигранти - предимно от Близкия изток - преминаха или се опитаха да преминат от Беларус в източни държави от ЕС.