Западът все повече става обект на враждебен натиск от страна на Русия, заяви министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер пред Мюнхенската конференции по сигурността, съобщи Укринформ.

Според нея, Германия и Европа трябва да следват своя път и да отстояват интересите си.

"Не става дума само за конкуренцията между САЩ и Китай или отношението към Русия, която чрез хибридни атаки и пренебрежение към териториалния суверенитет оказва натиск срещу европейски държави - от Украйна до Латвия, Литва и Естония, извършва нападения във Великобритания и у нас, в Германия." - посочи Крамп-Каренбауер.

"Западът не е географско понятие, той е идея. Идея за свободно общество, за права на човека, върховенство на закона, споделяне на отговорността, партньорски международен ред, международно право." - подчерта тя.

По думите й тази идея днес е подложена на атаки - не само идеологически, не само в драматични речи, но и съвсем конкретно, практически. Като примери тя посочи незаконната анексия на Крим, войната в Сирия, ислямистките атаки, разпространението на ядреното оръжие.

Наградихме със Златната лаврова клонка шефа на Мюнхенската конференция по сигурност

Наградихме със Златната лаврова клонка шефа на Мюнхенската конференция по сигурност

Това е най-високото отличие на МВнР

Крамп-Каренбауер каза още, че германската страна вече прави много в сферата на сигурността, кризисния мениджмънт и предотвратяването на кризи, то все още не е достатъчно. Европа и Германия трябва да увеличат преди всичко способността си да предприемат действия и да проявяват воля за действия.

"Но Европа и Германия не са неутрални, те са част от общност. Те са били и остават част от Запада." - подчерта тя.

"Ние сме твърдо на страната на свободата правото, демокрацията", добави тя.

В Мюнхенската конференция по сигурността участват около 60 министри на отбраната.

Двустранни срещи с лидерите на Косово, Молдова и Армения имаше Борисов в Мюнхен

Двустранни срещи с лидерите на Косово, Молдова и Армения имаше Борисов в Мюнхен

19,576 млн. щ. долара е стокообменът ни с Армения за януари-юни 2019 г.