За бунт в наказателната колония (затвор с по-лек режим) в Херсон съобщава Кирил Стремусов, заместник-ръководител на Херсонска област, цитиран от ТАСС в неделя. Служители в затвора са отворили килии, първо в женските отделения, и са започнали да пускат затворници. Имало е объркване, хаос, започнало е брожение.

Според Стресумов това е опит за организирана провокация от страна на службите за сигурност на Украйна. Организираният бунт е бил спрян от руските военни.

"Пенитенциарната служба в Херсонска област вече е изцяло под контрола на украинските власти", докладва Стресумов. Помощ са оказали и военните.

Половината от персонала на колонията е избягал. В момента военна полиция и следователи разследват ситуацията. В същото време изпълняващият длъжността началник на колонията е призовал служителите да се върнат на работа.

Херсон е единственият областен център, който се намира под контрола на руснаците още от началото на инвазията в Украйна. Руските сили установиха и временна администрация, а украинското разузнаване смята, че Кремъл възнамерява да организира референдум - параван за обявяване на независимост и в последствие присъединяване към Русия, по подобие на референдума в Крим и ситуацията с двете сепаратистки републики ДНР и ЛНР.

Силни взривове разтърсиха центъра на Херсон

Силни взривове разтърсиха центъра на Херсон

Атака на украинската армия

Руските агенции съобщават и за украински обстрел по Белгородското село Середа. При нападението е ранен един цивилен, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. Селището Середа е в Шебекинския градски район, източно от Белгород и граничи с Украйна на юг.

Сутрешната сводка на руското Министерство на отбраната е пълна по традиция с изброяване на ударени украински обекти, но без конкретика по две линии - места на активни бойни действия, както и загуби на руските сили, включително и в жива сила. От началото на войната в края на февруари месец, Русия е съобщавала два пъти за убити руски военни в Украйна - последния път на 25 март, когато Руското министерство на отбраната съобщи за 1351 загинали военнослужещи. Преди това имаше само още едно посочване на броя загинали военни - на 2 март.

Британско разузнаване: Русия е загубила 1/3 от сухопътните сили

Британско разузнаване: Русия е загубила 1/3 от сухопътните сили

Руската офанзива в Донбас губи инерция и едва ли ще може да навакса

Ракетните войски и артилерията са поразили шест контролни пункта, 123 района на концентрация на жива сила и военно оборудване и 13 артилерийски батареи на въоръжените сили на Украйна на огневи позиции. В резултат на ударите са унищожени до 150 националисти и са изведени от строя 26 единици военна техника", докладва в сутрешния си брифинг говорителят на руското МО Игор Конашенков. Ракетните войски и артилерията на руските сухопътни войски са поразили около 140 обекта

Руската оперативно-тактическа и армейска авиация е нанесла удари по 32 района, където са били съсредоточени жива сила и оборудване.

Конашенков добави, че през нощта високопрецизни ракети са поразени два командни пункта и четири склада за ракетно и артилерийско оръжие и боеприпаси на Украйна. Те се намират в районите на Запорожие, Парасковиевка, Константиновка и Новомихайловка в Донецката народна република.

Освен това през нощта руските средства за противовъздушна отбрана са свалили 15 украински дрона, прехванали са тактическа ракета "Точка-У" и 11 снаряда "Смерч".

Въздушна тревога в Западна Украйна и в Донбас

Въздушна тревога в Западна Украйна и в Донбас

Продължават въздушните удари и артилерийският обстрел по завода "Азовстал"