Статутът на Херсонска област ще бъде определен от нейните жители. Това заявява секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак, цитиран от агенция Новости.

"Нека не изпреварваме себе си. Във всеки случай статутът ще бъде определен от жителите", каза той.

Според Турчак най-важното сега е да се реши въпросът с хуманитарната помощ и нормалната подготовка за зимата, така че всички комунални системи и цялата градска инфраструктура да работят.

ТАСС цитира секретаря с думите, че Русия е дошла в Херсонска област за постоянно и няма да има връщане към миналото. Заявката била направена пред назначения след окупацията ръководител на областната администрация на Херсон Владимир Салдо.

"Искам да кажа още веднъж - Русия е тук завинаги. Не бива да има никакви съмнения. Няма да има връщане към миналото. Ще живеем заедно, ще развиваме тази богата област, богата с историческото си наследство, богата с хората, които живеят тук", цитира думите на Турчак пресслужбата на партията "Единна Русия".

Великобритания: Русия планира дългосрочен контрол над украинския Херсон

Великобритания: Русия планира дългосрочен контрол над украинския Херсон

Русия отхвърли връщането на Херсон под контрола на Украйна и инициира преминаването на валутата към рублата

Държавната агенция ТАСС изрично съобщава, че на 24 февруари руският президент Владимир Путин е обявил "специалната военна операция" в Украйна в отговор на призива на лидерите на републиките от Донбас за помощ. Понастоящем някои територии вече са под руски контрол, включително Херсонска област, и мирният живот там постепенно се възстановява.

Херсон е единственият регионален център в Украйна, който руските войски успяха да окупират още в началото на нахлуването си в Украйна, но и до преди дни от там идваха съобщения за съпротива на украинците, а руските окупационни войски периодчино разгонваха, включително и с оръжие, митинги на местните жители.

В Луганск започнаха да говорят за референдум

В Луганск започнаха да говорят за референдум

Обявяването на възможен референдум предизвика противоречиви реакции от руските депутати

Припомняме и че след повече от десетилетие съществуване като автономна република в състава на Украйна, през 2014 г. след принудителна смяна на изпълнителната власт и организиран референдум е провъзгласена суверенна Република Крим. Още на 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. В съответствие с този договор в състава на Русия влизат два нови субекта - Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.

Анексирането на Крим към РФ е признато само от 10 държави и от 4 самопровъзгласили се републики, без международно признание. ООН и останалите страни членки, включително и България, не признават референдума.

Шест факта около референдума в Крим

Шест факта около референдума в Крим

Крим е официално част от Украйна, но жителите му са предимно руснаци