Външният министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи уточни, че официална София му е казала, че в македонската администрация има "къртици, които агитират" срещу процесите с България, но не и кои са те и с кого са се свързали в България, съобщи скопският телевизионен канал "Телма".

Македонските институции се опитват да установят самоличността на държавните служители, които са се опитали да подкопаят процеса с България и по този начин евроинтеграционните процеси на страната и да установят в кои институции работят и дали имат достъп до поверителна информация. Няма информация дали става дума за организирана група с йерархия или служители, които се ръководят от лични или меркантилни мотиви. Започнало е разследване, но резултатите все още не са налични или не са оповестени пред обществеността.

Остават без отговор и въпросите дали те са имали контакти с експулсираните руски дипломати или с членове на българските служби за сигурност, задържани по подозрение в шпионаж в полза на Руската федерация.

Преди 15 дни Османи обяви, че елементите и теченията в Северна Македония и България, които се опитват да държат спора отворен, ще бъдат още по-активни с наближаването на решението в преговорите.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски каза, че е получил информацията заедно с министър Османи и че тя е предадена на службите за сигурност и са предприети конкретни мерки и стъпки. Какви са тези стъпки и мерки обаче остава класифицирана информация, обобщава телевизионният канал.

На 4 април  македонският телевизионен канал "ТВ 21" информира, че в Скопие са взети мерки за македонски служители, заподозрени, че работят срещу добросъседските отношения между двете страни, информира македонският телелвизионен канал "ТВ 21"

Спас Ташев: За 2 дни медиите в РС Македония показаха връщане назад

Спас Ташев: За 2 дни медиите в РС Македония показаха връщане назад

Откриването на центъра в Битоля показало настроението на РСМ за България

Припомняме, че през в събота по време на церемония за откриване на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля, на която присътваха български официални лица, включтелно вицепрезидента Илиана Йотова беше съпътствана от антибългарска демонстрация.

В същия ден македонският президент Стево Пендаровски заяви, че "откриването на културни центрове навсякъде в демократичния свят води към сближаване на народите и техните култури, но да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война, не обслужва тази благородна кауза". Така македонският президент Стево Пендаровски коментира във "Фейсбук" откриването в Битоля на Културния център "Иван Михайлов" (известен и като Ванче Михайлов -б.р.).

По същия повод БГНЕС цитира думите на Османи, че "откриването на клубове на българската общност е абсолютно безспорно в Република Македония. Българската общност има тази възможност, свобода и насърчаване да организира и проявява своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, но не по начин, който да провокира или смущава други граждани."