Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че трябва възможно най-скоро да се приемат България, Румъния и Сърбия в Шенгенското пространство, съобщава БГНЕС, позовавайки се на словенския портал "Демокрация".

Чешкият министър-председател аргументира позицията си с факта, че в момента сигурността е най-важна. Това се случи на тазгодишния Стратегически форум в Блед, който се провежда днес в Словения и ще продължи само един ден заради пандемията.

От своя страна словенският премиер Янез Янша напомни на присъстващите на форума, че следващата година ще бъде период на Брекзит и че е необходимо да се намери баланс на силите.

Борисов предлага създаване на медицински щит срещу COVID-19 в Европа
Обновена

Борисов предлага създаване на медицински щит срещу COVID-19 в Европа

Според него Европа се е провалила в борбата с вируса

Ще се изправим и пред икономическите последици от коронавируса, но за щастие, на добра основа благодарение на споразумението, прието от Европейския съвет през юли, посочи той.

Българският премиер Бойко Борисов изрази позиция, че държавите в ЕС не са били подготвени за пандемията и настоя за повече солидарност.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкови пък изтъкна, че поради пандемията председателството на ЕС практически функционира от 10 март и липсват срещи лице в лице с други лидери.

Преди официалната дискусия унгарският премиер Виктор Орбан предупреди, че Евросъюзът е в беда, тъй като не е защитил позицията си в световната икономика. "Сега е трудно за гражданите на ЕС да разберат, че вече не сме лидери. Сега това са САЩ и Китай", изтъкна той.

Тази година Стратегическият форум в Блед е със съкратена програма и се провежда при специални условия - комбинация между физическо присъствие на участниците и видеоконференции.

ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген

ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген

Емил Радев: Мястото на България е в Шенген