В неделя в Черна гора започна 15-дневно преброяване на населението. Това съобщава статистическата агенция на страната Монстат, цитирана от N1.

То беше обявено за 1 ноември, но новият кабинет Милойко Спаич го отложи за 30 ноември и в крайна сметка до днес, след заплахи на опозицията, че ще го бойкотира, тъй като комисиите по преброяването не включват негови членове.

Миналата седмица правителството и представители на опозицията и Съвета на по-малките народности в Черна гора подписаха споразумение за преброяването, което предвижда разширени комисии за преброяване, надзор на събраните данни, проектиране на софтуер за проверка и забрана на партиите да провеждат кампании, свързани с преброяването.

Яков Милатович е новият президент на Черна гора

Яков Милатович е новият президент на Черна гора

Настоящият президент Мило Джуканович е получил 40 процента

Въпросите относно етническата принадлежност и езика превърнаха преброяването в политически въпрос, въпреки че Евростат препоръча те да бъдат изключени.

Основният въпрос е кой съставлява мнозинството от населението на Черна гора и кой език се говори от най-голям брой жители.

Според преброяването от 2011 г., проведено пет години преди подновяването на независимостта на Черна гора, 45% от населението се определя като черногорци и 29% като сърби. Що се отнася до езика, 43% казват, че говорят сръбски, а 37% казват, че говорят черногорски.

Поради това кампанията по преброяването през миналия октомври изглеждаше като предизборна кампания, като просръбските политически партии и Сръбската православна църква притискаха гражданите да се идентифицират като сърби.

Според преброяването от 2011 г. има 18% от мюсюлманите, които се идентифицират като бошняци, мюсюлмани, албанци или черногорци, 5,5% от населението казват, че говорят босненски, а 5,5% казват, че говорят албански. Това преброяване показа също, че 0,97% от населението е хърватско и че 0,45% от населението говори хърватски.

Тазгодишното преброяване може да покаже значително по-голямо население, главно поради големия брой руснаци, украинци и турци, които са се преместили в Черна гора.

Черна гора избра ново правителство

Черна гора избра ново правителство

Урсула фон дер Лайен ще посети Подгорица днес

Според преброяването от 2011 г. населението на Черна гора е 620 000 души. Смята се, че над 100 000 чужденци са се преместили в страната през последните няколко години, което представлява почти 15% от населението.

Броят на руснаците и украинците се увеличи след началото на войната в Украйна. Турците започнаха да се населват през 2016 г. след неуспешен преврат в Турция. По неофициални данни в Черна гора са регистрирани около 17 000 турци.

Резултатите от преброяването ще станат известни най-рано шест месеца след приключването му.

Това е второто преброяване на населението, откакто Черна гора обяви своята независимост през 2006 г.

Черна гора избира парламент

Черна гора избира парламент

Около 542 000 гласоподаватели имат право да избират измежду 15 партии и коалиции