След седмици на преговори парламентът на Черна гора избра ново правителство - коалиция от проевропейски и просръбски партии, които се очаква да ръководят малката балканска държава в процеса на кандидатурата й за присъединяване към Европейския съюз, предава Ройтерс.

Новото правителство, ръководено от икономиста Милойко Спаич от движението "Европа сега", ще има 18 министерства и петима вицепремиери. Той ще включва дясноцентристките проевропейски демократи, просръбската Социалистическа народна партия и пет партии на албанското малцинство.

"Нашите четири основни външнополитически приоритета са пълноправно членство... в ЕС, активно, надеждно членство в НАТО, подобряване на добрите отношения със съседите и укрепване на ролята на страната в международните организации," каза Спаич пред депутатите.

Той заяви, че икономическата политика ще има за цел подобряване на жизнения стандарт на населението на Черна гора и ще включва реформи, позволяващи повече фискални приходи, инвестиции, по-добър бизнес климат и съдебна система.

Правителството бе избрано в първите часове на вторник след дълъг дебат, продължили през нощта, като за него гласуваха 46 депутати в 81-местния парламент на страната с население от 620 хиляди души.

Просръбският и проруският алианс За по-добра Черна гора, ръководен от Андрия Мандич, се съгласи да подкрепи кабинета на Спаич в замяна на позицията на председател на парламента и четири министерски поста след промените в правителството, предварително насрочени за следващата година.

Според Световната банка икономиката на Черна гора, която едностранно прие еврото през 2002 г. като своя де факто валута и разчита главно на приходите от своя адриатически туризъм, се очаква да нарасне с 4,8% през 2023 г.

Черна гора се присъедини към НАТО през 2017 г., година след неуспешен опит за преврат, за който тогавашното правителство обвини руски агенти и сръбски националисти.

Русия отхвърли обвинението като "абсурдно", а правителството на съседна Сърбия отрече да е замесено.

След нахлуването на Русия в Украйна миналата година Черна гора, за разлика от Сърбия, се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва, изпрати помощ на Украйна и изгони редица руски дипломати. Кремъл постави Черна гора в списъка си с неприятелски държави.

Днес в черногорската столица Подгорица трябва да пристигне председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като част от балканската й обиколка.

Прозападен политик номиниран за премиер на Черна гора

Прозападен политик номиниран за премиер на Черна гора

Милойко Спаич е лидер на движението "Европа сега"