Ден след като изгони шестима руски дипломати и арестува 38 души за шпионаж, членката на НАТО Черна гора в петък отмени разрешенията за пребиваване и забрани влизането на 28 чужди граждани, обвинени в разпространение на "злонамерено влияние" в интерес на неидентифицирани чуждестранни служби, съобщи АП.

Това е част от "продължаващи и координирани" дейности, се казва в изявление на вътрешното министерство, без да се предоставят повече подробности.

Медии и служители уточниха, че групата включва бивш посланик в Черна гора на съседна Сърбия.

Шестимата руски дипломати бяха помолени да напуснат страната заради "нарушения на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.", каза външното министерство в кратко изявление в Twitter в четвъртък. В отговор Русия закри консулските си служби в Черна гора.

Черна гора арестува 38 души по подозрение в шпионаж

Черна гора арестува 38 души по подозрение в шпионаж

Почти всички от задържаните са руски граждани, сред тях има и дипломати

Също в четвъртък полицията обискира множество места като част от разследване на шпионска мрежа, което според правителството е подготвено и координирано с международните партньори на Черна гора и има за цел да защити националната сигурност.

Член на НАТО и страна кандидат за членство в Европейския съюз, Черна гора се присъедини към западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

Малката балканска нация от около 620 000 души през август беше изправена пред масивна кибератака, която според експерти носи отличителния белег на проруските хакери и руските служби за сигурност.

Екип на ФБР ще разследва кибератаката в Черна гора

Екип на ФБР ще разследва кибератаката в Черна гора

Все още черногорските власти не разполагат с категорични доказателства за участието на Русия в киберпрестъплението

Припомняме обаче, че на 2 септември Министър-председателят в оставка на Черна гора Дритан Абазович отрече твърденията на Агенцията за национална сигурност (АНБ), че Русия стои зад честите и мощни кибератаки срещу институциите в страната му.

"Струва ми се, че това беше прибързано отношение на някои от институциите на системата, вицепремиера и АНБ, че Русия стои зад тези кибератаки, защото нямаме официално потвърждение за това, нито нашите международни партньори биха могли да го потвърдят или отрекат", каза тогава Абазович.

Попитан на какво основание някои политици и институции са заели такава позиция, Абазович каза, че тя е политически мотивирана.

"Мисля, че от страна на политиците беше политически мотивирано, а от страна на Агенцията, както ни обясниха, са посочили методите, използвани в някои други държави. Но ако излезете с остро отношение, особено в контекста на всичко, което се случва в Украйна, мисля, че е малко прибързано", каза Абазович.