Председателят на парламента на Черна гора в понеделник определи 19 март като дата за президентски избори, съобщи "Ройтерс".

Те ще бъдат предизвикателство за дългогодишното управление на действащия президент Мило Джуканович, който беше сред лидерите на адриатическата държава през последните три десетилетия.

Президентският пост е до голяма степен церемониален, но нов човек на поста може да сложи край на продължилата месеци наред политическа безизходица, създадена след като Джуканович отхвърли нов кандидат за министър-председател, предложен от парламентарното мнозинство, позовавайки се на процедурни грешки.

Припомняме, че политикът ветеран Миодраг Лекич беше отхвърлен като кандидат за премиер след вот на недоверие в кабинета на действащия премиер Дритан Абазович още през август.

Това беше вторият вот на недоверие към правителството през миналата година.

Преговорите за правителство на Черна гора се провалиха

Преговорите за правителство на Черна гора се провалиха

Не се уточнява защо, но има надежди до края на януари партиите да се разберат

Лекич беше обявен за номиниран за премиер през декември съгласно нов закон, който според Джуканович е антиконституционен. Впоследствие той не успя да получи подкрепа за предложеното от него правителство.

Политиката в Черна гора, член на НАТО и кандидат за присъединяване към Европейския съюз, отдавна е белязана от разрив между онези, които се идентифицират като черногорци, и онези, които се възприемат като сърби и се противопоставят на независимостта на Черна гора от бивш държавен съюз със съседни и много по-големи Сърбия.

Сблъсъци на протест в Черна гора

Сблъсъци на протест в Черна гора

Страната е в политическа криза от месеци

Опитите за съставяне на правителство в Черна гора претърпяха провал и в началото на тази година.

Представители на група партии, ръководени от проруския Демократичен фронт в Черна гора, не успяха да постигнат споразумение за съставяне на правителство, ръководено от Лекич.

Лекич каза тогава, че се надява да състави ново правителство с Демократичния фронт, демократите и движението "Ура" до 20 януари. Трите партии контролират 81 от 81 места в законодателния орган.

Лекич е на политическата сцена от 90-те години на миналия век, когато беше външен министър и посланик на Югославия в Италия по време на управлението на сръбския президент Слободан Милошевич.

Като член на парламента Лекич се противопостави на присъединяването на Черна гора към НАТО през 2017 г. и гласува против резолюция, осъждаща агресията на Русия срещу Украйна по-рано тази година.