Фермери от Чешката република, Словакия и други централноевропейски страни блокираха някои пунктове по чешките граници в четвъртък, настоявайки за по-малко бюрокрация и промени в политиката на ЕС, предава "Ройтерс".

Фермерите в цяла Европа засилиха протестите тази година, включително в ПолшаФранция, Германия , Испания, Гърция и Италия  оплаквайки се от ниските цени и високите разходи, евтиния внос и ограниченията от инициативата на ЕС за Зелената сделка за изменението на климата.

Фермерите блокираха ГКПП Ходонин-Холич на чешко-словашката граница, докато стотици трактори, много от които украсени с чешки или словашки знамена, изпълниха магистралата. Унгарски фермери също бяха забелязани сред събралите се тълпи.

Чешки и полски фермери също частично блокираха граничен преход в североизточния край на Чешката република, където десетки трактори бяха паркирани покрай пътя, съобщи чешката новинарска агенция CTK.

Чешката аграрна камара съобщи, че 3000 трактора са участвали в протестите само в Чехия.

"Фактът, че днес фермерите протестират в целия Европейски съюз, е ясно доказателство, че е от съществено значение да се обърне внимание на предефинирането на условията на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП)", се казва в съвместно изявление на Камарата с основните фермери в други страни организации.

"Основната задача на селското стопанство трябва да остане осигуряването на продоволствена сигурност, производството на качествена и безопасна храна, като същевременно се поддържа икономическата жизнеспособност на фермерите.

Словашки фермери също минаха с трактори през словашката столица Братислава. Протестите по границите в четвъртък бяха инициирани от Чешката аграрна камара, която призова други в Централна Европа да се присъединят.

Зеленски иска разговори с Полша и ЕС за фермерските блокади

Зеленски иска разговори с Полша и ЕС за фермерските блокади

Той настоява за единство в лицето на руската агресия

На фона на протестите на други места в Европа Киев призовава Европейската комисия да предприеме решителни действия, след като демонстранти полски фермери блокираха границата във вторник и отвориха железопътни вагони, за да оставят зърното да се разпилее.

Фермерите в Централна Европа са ядосани от това, което те наричат ​​нечестна конкуренция от чужбина, особено Украйна, след решението на ЕС през 2022 г. да се отмени от митата върху вноса на украински храни.

Фермерите казаха, че пазарите са изправени пред изкривявания и ниски изкупни цени, идващи от излишъци на фона на евтин внос. Те също така са недоволни от нарастващата документация, с която се сблъскват.

"Ние не протестираме срещу Европейския съюз, ние протестираме срещу несправедливите решения на Европейската комисия", каза Андрей Гайдос, заместник-председател на Словашката земеделска и хранителна камара (SPPK), пред протестиращи, събрани на чешко-словашката граница.

"Ние сме фермери, искаме да работим на полето... не искаме да попълваме документи и да седим на компютъра."

Полски фермери призоваха Путин да реши проблемите им

Полски фермери призоваха Путин да реши проблемите им

Полското МВнР остро осъди плакат с такъв надпис