Четири изтребителя Eurofighter Typhoon от италианските военновъздушни сили се приземиха в петък на летището на военновъздушната база "Михаил Когелничану" в Румъния . Те ще участват в задачите на въздушната полиция на НАТО. Това съобщи в петък министерството на националната отбрана на Румъния.

Италианският отряд от около 130 военни (пилоти и техници) заедно с изтребителите Eurofighter Typhoon ще бъдат в окръг Констанца на Румъния през следващите четири месеца, за да патрулират във въздушното пространство на страната заедно с румънските военни и МиГ-21.

Отрядът на италианските военновъздушни сили пристигна в Румъния като редовна четиримесечна ротация. Военните пилоти от различни държави-членки на НАТО, заедно с румънските ВВС, изпълняват задачи за опазване на въздушното пространство на страната. По-рано със същата мисия в Румъния имаше ескадрили от Канада и Великобритания.

"Съвместните задачи на въздушната полиция допринасят за развитието на способността за реакция и възпиране, както и за засилване на взаимодействието между военновъздушните сили на Румъния и Италия", заявиха от министерството на отбраната в Букурещ.