Само хора, които са били ваксинирани срещу коронавируса или са се възстановили от заразяване, засега ще могат да влизат в магазини и да посещават културни и развлекателни събития. Това решиха днес германското федерално и провинциалните правителства, предаде ДПА.

Разбира се, ограничението не важи за хранителни магазини и аптеки. 

Олаф Шолц подкрепя задължителните ваксинации в Германия

Олаф Шолц подкрепя задължителните ваксинации в Германия

Бъдещият канцлер може да въведе задължителната ваксинация в началото на февруари

Правилото, което вече е в сила в някои провинции, трябва да бъде разширено за цялата страна и да се прилага независимо от местните нива на разпространение на коронавируса.

Освен това нощните клубове и местата за танци ще трябва да бъдат затворени, когато процентът на заразяване с коронавируса в Германия се повиши твърде високо, уточни канцлерът Ангела Меркел на пресконфренция.

Този ход трябва да се прилага при седемдневна заболеваемост от над 350 новозаразени на 100 000 жители, отбеляза тя след консултациите. Към момента средната заболеваемост за страната е 439,2.

Генерал от Бундесвера ще оглави кризисния щаб за борба с пандемията в Германия

Генерал от Бундесвера ще оглави кризисния щаб за борба с пандемията в Германия

Вероятна номинация е ген.-майор Карстен Бройер...

Освен това Германия планира законодателство, което да направи ваксинацията задължителна, като тя ще влезе в сила от февруари 2022 г.

"Разбрахме, че ситуацията е много сериозна и че искаме да предприемем още мерки в допълнение към вече взетите", отбеляза Меркел.

"За да направим това, четвъртата вълна трябва да бъде пречупена, а това все още не е постигнато", изтъкна тя. 

Рекорд след рекорд: Близо 76 000 нови случая на Covid в Германия

Рекорд след рекорд: Близо 76 000 нови случая на Covid в Германия

Болниците са претоварени, налага се прехвърляне на пациенти

Опитвайки се да избегне затварянията, които биха могли да провалят крехкото възстановяване на най-голямата европейска икономика, Германия остави бизнеса отворен за почти 69% от населението, което е напълно ваксинирано, както и за онези с доказателство, че са се възстановили от COVID-19.