Датските власти възнамеряват да настанят имигрантите в лагери извън градовете и по-малките населени места, съобщава "Ройтерс" и коментира, че с този ход антиимигрантската и евроскептична Датска народна партия (ДНП) се надява да измести акцента на правителствената политика относно имигрантите от интеграция към връщане на придошлите в страните им

Дания беше разкритикувана от много страни през декември заради предложения за затягане на имиграционното законодателство, включително използване на ценни вещи на бежанците, за да заплащат престоя си, както и забавяне на събиранията на семейства с три години.

Датският парламент прие предложенията за преместванията на първо четене под предводителството на ДНП. Те предвиждат правителството да бъде принудено до края на март да излезе с мерки за изграждането с държавна подкрепа на "селища", които да заменят настанителните жилища в градовете и по-малките населени места.

Днес парламентът е провел дебат на второ четене по предложенията и се очаква да ги гласува окончателно на 26 януари. Съставеното преди седем месеца датско правителство, което първоначално се противопоставяше на мярката, разполага със само 34 от 179-те места в парламента и зависи от подкрепата на десницата, включително от тази на ДНП.