Премиерът на Дания заяви, че не смятала, че Дания трябвало да възстановява отношенията си със съюзниците си, включително Франция и Германия, след информации в медиите, че САЩ са шпионирали европейски държавни и правителствени ръководители чрез датските специални служби, съобщава "Ройтерс".

"Не мисля, че е правилно казано, че е необходимо да се възстановяват отношенията с Франция или Германия. Водим постоянен диалог, а също имаме такъв и по въпросите на разузнаването", отбеляза министър-председателят Мете Фредериксен пред местната медия Ritzau.

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ се твърди, че е използвала датски подводни интернет кабели, за да шпионира съседни страни и техните ръководители, включително германския канцлер Ангела Меркел, съобщи в понеделник датската държавна телевизия.

Макрон скочи срещу САЩ: Подслушването на съюзници е неприемливо

Макрон скочи срещу САЩ: Подслушването на съюзници е неприемливо

Не би трябвало да има място за подозрения между съюзници

"Не трябва да има систематичен мониторинг на съюзниците", настоя Фредериксен, повтаряйки по-ранно изявление на министъра на отбраната на скандинавската страна.

Вчера Вашингтон увери, че щял да работи със съюзници и европейски партньори за разглеждане на всякакви проблеми по въпросите на сигурността.

И френският президент Еманюел Макрон, и Меркел подчертаха, че подслушването на съюзници не е приемливо и че както Франция, така и Германия настояват за пълна яснота за случилото се.

Дания е помагала на САЩ да шпионира европейски политици

Дания е помагала на САЩ да шпионира европейски политици

Това показва доклад на датското военно разузнаване за периода от 2012 до 2014 г.