Дъщерята на експремиера на Украйна Юлия Тимошенко - Евгения, възнамерява да посети редица европейски страни, за да разкаже за събитията в Украйна и за случващото се с майка й, която се намира в затворническа колония.

Ще посетя Страсбург, Великобритания и други страни, сред които и Дания - навсякъде, където ме приемат и където мога да разкажа за тази несправедливост. Не мога да се огранича само в разговори за политическата ситуация, тъй като става дума за заплаха над нейния живот (на Юлия Тимошенко, б.ред.), съобщава Евгения, цитирана от РИА Новости.

Тя отбелязва, че се опитва да привлече вниманието на европейската общественост към методите, които използва властта за „физическото унищожаване" на Юлия Тимошенко.

Това е очевидно физическо унищожаване на един човек, който остана единствения опонент на режима на Янукович. Тя е по-популярна от него, нейната партия е по-популярна от тази на Янукович, а най-важното е, че нейната популярност расте. Именно заради това я държат в затвора, заради това я преместиха в колония, изобщо тя беше незаконно арестувана и срещу нея бяха повдигнати абсурдни обвинения, посочва още дъщерята на бившият украински премиер.

Запитана дали планира международна кампания за изолация на президента на Украйна Виктор Янукович, Евгения заявява: „Мисля, че собствените му действия го изолират. Доказателство за това е и срещата на върха на 19 декември, която беше един провал, тъй като не беше подписано споразумение за асоциация а ЕС. Очевидно европейските лидери са против подписването на подобно споразумение с човека, станал диктатор. Той вече е изолиран."

Юлия Тимошенко, която бе осъдена на 7 години лишаване от свобода, бе прехвърлена от следствения изолатор в затворническа колония на 30 декември миналата година. Тя беше транспортирана с микробус с различни екстри - биотоалетна, мивка и два дивана. С отделен автомобил пък бяха превозени 12-те куфара на Тимошенко.