Канада, Великобритания, Швеция и Украйна ще се обърнат към Международния съд в опит да потърсят отговорност от Иран за свалянето на самолета Боинг 737 от иранските сили през 2020 г., при което загинаха стотици. Това съобщава "Ройтерс" в четвъртък, като цитира изявление на властите на посочените държави.

Повечето от 176-те души, убити, когато Иран свали украинския самолет близо до Техеран през януари 2020 г., са граждани на тези четири държави, които създадоха координационна група, която търси отговорност от Иран.

Иран твърди, че неговата Революционна гвардия случайно е свалила самолета Боинг 737 и обвини неправилно настроен радар и грешка на оператора на противовъздушната отбрана в момент, когато напрежението между Техеран и Вашингтон беше високо.

Четирите държави по-рано поискаха Иран да се подчини на арбитраж съгласно правилата на Монреалската конвенция от 1971 г., международен договор, който изисква от държавите да предотвратяват и наказват нарушенията срещу гражданската авиация. Крайният срок за споразумение изтече в четвъртък.

Киев: Иран едва ли е свалил украинския Боинг 737 по погрешка

Киев: Иран едва ли е свалил украинския Боинг 737 по погрешка

Обещаха да ни предоставят технически доклад - измина почти месец от втория кръг на преговорите

Иран също подаде отделно жалба срещу Канада във Върховния съд на ООН, за да обвини Канада в нарушаване на международните задължения, като позволява на хората да търсят обезщетение срещу Техеран. Отава заяви, че анализира молбата на Иран и ще предприеме съответните следващи стъпки съгласно процедурите на Международния съд.

Миналата година съд в Онтарио присъди 81 милиона долара плюс лихвите на семействата на шестима загинали.

По това време Иран беше на ръба за възможни атаки, след като изстреля ракети по иракски бази, в които се намират американските сили, като отмъщение за убийството преди дни на най-могъщия му военен командир Касем Солеймани при ракетен удар на САЩ.

Канада прекъсна дипломатическите отношения с Иран през 2012 г. и посочи страната като поддръжник на екстремизма. Освен това наскоро наложи санкции на Иран заради предполагаеми нарушения на човешките права и убийството на Махса Амини, жената, която почина в ареста на иранската полиция за морал, която налагаше строги правила за облекло.

Няма оцелели от разбилия се "Боинг 737" в Техеран

Няма оцелели от разбилия се "Боинг 737" в Техеран

Причината вероятно е техническа неизправност

Боинг 737 на украинските авиолинии се разби на 8 януари, няколко минути след излитане от летището в Техеран. Загинаха 176 души: граждани на Афганистан, Германия, Иран, Канада и Украйна, както и граждани на Великобритания и Швеция. На 11 януари Генералният щаб на иранските въоръжени сили призна, че самолетът е бил свален по погрешка от ПВО на страната.