Бившият премиер на Турция Ахмет Давутоглу критикува бившия си шеф Реджеп Ердоган в петък, като заяви, че страната изостава и е дърпана назад заради концентрация на власт, икономическа криза и атмосфера на страх и призова за преразглеждане на политическата система, съобщава "Ройтерс".

"Управляващите в Турция нямат друг план, освен да останат на власт", заяви Давутоглу, като обяви новата си партия, която би могла допълнително да ерозира подкрепата за Ердоган, след като управляващата партия претърпя неуспешни местни избори по-рано тази година.

Ден след подаването на заявление за създаване на "Партия на бъдещето", Давутоглу заяви, че съдебната система на Турция се е превърнала в механизъм, от който се страхуваш, а не се доверяваш и че икономиката е в дълбока криза.

"Въпреки целият натиск и атмосферата на страх, които те се опитаха да създадат ... ние се събрахме, за да определим демократично и проспериращо бъдеще за страната ни", каза той.

Без да посочва конкретно Ердоган, той остро критикува концентрацията на власт около лидер, който управлява Турция от началото на 2003 г., първо като премиер, а след това като президент.

"Президентската система е изградена с мисълта да прехвърли възможно най-много власт на изпълнителната власт и да засили влиянието върху законодателната и съдебната система", обяснява Давутоглу.

Той допълва, че е от съществено значение да се борят с корупцията и да се гарантира разделението на властите, като добави, че усилията за контрол на съдебната система трябва да се разглеждат като "най-голямото престъпление".

"Ние защитаваме демократичната парламентарна система", добави той и призова за нова конституция.

Социологически проучвания показват подкрепа за новите партии и техните лидери (Давутоглу и Бабаджан) в единични проценти, което означава, малко предизвикателство за Ердоган, ако са сами за себе си.

Въпреки това, след поражението на кметските избори в Анкара и Истанбул тази година и поради икономически затруднения, всяка загуба на подкрепа може да засегне усилията за разширяване на управлението на Ердоган. Няма насрочени избори поне до 2023 година.

Бившият турски премиер Давутоглу създава партия и предизвиква Ердоган

Бившият турски премиер Давутоглу създава партия и предизвиква Ердоган

Бившият вицепремиер Бабаджан също създава партия и критикува Ердоган