Руските нашественици може да се опитат да се закрепят на десния бряг на Днепър, за да постигнат медиен ефект.

Това мнение изрази съоснователят и анализатор на проекта DeepState Роман Похорелий в ефира на Киев24. Според него украинските военни отдавна са напуснали село Кринки - още на 17 юни окупаторите са разрушили последната землянка, но там вече не е имало никой.

"Да се каже, че там има направо много критична ситуация..... Те се катерят, опитват се да преминат. Разбира се, че ще има отговор от тяхна страна. Възможно е сега да се опитат да се закрепят на десния бряг", предполага анализаторът.

Погорели смята, че подобни опити не застрашават сериозно Силите за отбрана, тъй като те държат района под огнен контрол. "Това може да е по-скоро информационен компонент.... Кринки като селище не съществува. Физически то е останало само на картата", допълва той.

На 16 юли редица медии цитираха източници, според които украинските сили са били принудени да се оттеглят от селото, за да спасят живота на военнослужещите.

По данни на Slidstvo.Info от началото на октомври до края на юни в Кринки са изчезнали 788 украински защитници.

Какво се случва с украинското предмостие в Херсонска област

Какво се случва с украинското предмостие в Херсонска област

Русия твърди, че контролира Кринки

След отстъплението от Херсон руското командване съсредоточава основните си сили в отбраната на южните Запорожка и Донецка области и възлага спомагателни задачи на Днепърската група войски. Днепър, като естествена водна преграда, направи възможно защитата на дългата му крайбрежна ивица със сравнително малки сили. Още преди президентските избори в Русия обаче беше започната информационна операция, насочена именно към Херсонска област.