Междупартийна делегация от австралийски законодатели, която пътува до Съединените щати, за да поиска освобождаването на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, заяви, че е провела продуктивна дискусия във Вашингтон с Министерството на правосъдието на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Групата австралийски законодатели призова САЩ да се откаже от опитите си да екстрадират Асандж от Великобритания. Той е издирван в Щатите по обвинения за оповестяването на поверителни американски военни и дипломатически записи.

"Проведохме честно изслушване и проведохме продуктивна дискусия", каза австралийският сенатор Питър Уиш-Уилсън след срещата.

Делегацията включваше депутати от правителството, както и от опозиционните партии на Австралия.

Лейбъристкият член на парламента Тони Запия обясни, че вярват, че Асандж, който е австралийски гражданин, е бил наказан достатъчно, както и че обвиненията му трябва да бъдат свалени. "Нашите дискусии с Министерството на правосъдието в момента и с други във Вашингтон ни позволиха да изложим тази гледна точка много ясно и много силно", обяви Запия пред репортери.

Мексико иска освобождаването на Асандж от британския затвор

Мексико иска освобождаването на Асандж от британския затвор

Основателят на WikiLeaks не изпълни паричната гаранция, която му беше наложена и се скри в посолството на Еквадор в Лондон

Поддръжници на Асанж се събраха пред сградата на Министерството на правосъдието, където се проведе срещата. Според тях Асанж е журналист, който трябва да се събере със семейството си.

Те смятат, че той е станал жертва, защото е разкрил неправомерните действия на САЩ, както и потенциални престъпления, включително в конфликтите в Афганистан и Ирак. Вашингтон настоява, че разкриването на секретните документи излага животи на хора в опасност.

Австралийският премиер Антъни Албанезе обяви през май, че е разочарован, че не е постигнато дипломатическо решение за прекратяване на задържането на Асандж, както и че остава загрижен за психичното му здраве. Според Запия Албанезе може да повдигне въпроса, когато посети САЩ следващия месец.

"Смятаме, че това продължи твърде дълго. Ширината на политическото представителство в тази делегация според мен показва, че има много хора в Австралия, които биха искали този въпрос да бъде решен", каза австралийският външен министър Пени Уонг пред репортери в Ню Йорк вчера, където тя присъства на Общото събрание на ООН.

Подкрепата за Асанж сред политиците в САЩ остава ниска. Ако бъде екстрадиран, той е изправен пред присъда до 175 години в затвор с максимална сигурност.

60 лекари предупреждават, че Асандж може да умре в затвора

60 лекари предупреждават, че Асандж може да умре в затвора

Призовават основателят на WikiLeaks да бъде незабавно хоспитализиран