Демократите от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласуваха снощи решение, с което задвижват процедура срещу главния прокурор Уилям Бар за неуважение към Конгреса, като причина за това обявиха това, че не е предал пълната, нередактирана версия на доклада на специалния прокурор Робърт Мюлър за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Решението дойде в контекста на нарастващо напрежение между Конгреса и Белия дом, информират американските медии.

По-рано вчера Белият дом задейства изпълнителна привилегия, за да блокира искането на правната комисия към Камарата на представителите за целия доклад на Мълър и основните доказателства.

Войната между Конгреса и Белия дом за доклада на Мълър навлезе в нова фаза

Войната между Конгреса и Белия дом за доклада на Мълър навлезе в нова фаза

С този ход администрацията защитава правосъдното министерство от призовките на Конгреса

По-късно вчера председателят на комисията по разузнаване Адам Шиф изпрати призовка на Бар за "документи и материали, свързани с разследването на Робърт Мюлър, включително цялата контраразузнавателна информация и чуждестранни разузнавателни материали, генерирани по време на разследването на специалния прокурор, пълния нередактиран доклад и основните доказателства". Според изявлението от кабинета на Шиф министерството на правосъдието трябва да представи документите до 15 май.

Междувременно комисията по разузнаването към Сената е привикала Доналд Тръмп-младши, съобщи "Асошиейтед прес", позовавайки се на двама души, запознати с въпроса. Комисията настоява синът на държавния глава да отговори на въпроса относно показанията му през 2017 г. пред комисията като част от нейното разследване за намесата на Русия в президентските избори.

Тръмп: Мълър не трябва да свидетелства пред Конгреса

Тръмп: Мълър не трябва да свидетелства пред Конгреса

Докладът по руската афера скара главния прокурор и спецпрокурора

Това е първата известна призовка на член от най-близкия семеен кръг на Доналд Тръмп и нов знак, че сенатската комисия продължава със собственото си разследване за намесата на Русия, дори след публикуването на доклада на Мюлър по същия въпрос.

Ръководената от Демократическата партия правна комисия към Камарата на представителите одобри започването на процедура срещу Уилям Бар за неуважение към Конгреса с 24 гласа "за" и 16 гласа "против".

"Никой човек, а със сигурност не и най-висшият служител на правоприлагащите органи в страната, не може да нарушава волята на Конгреса и да се противопоставя на валидна призовка за явяване", настоя Джери Надлър, който е шеф на правната комисия към Камарата на представителите, относно решението Бар да бъде обвинен в неуважение към Конгреса. "Наше конституционно задължение е да реагираме", допълни той.

Гласуването за задействането на процедурата за неуважение идва, след като Бар отказа да се съобрази с крайния срок 6 май за предаването на Конгреса на нередактираната версия на доклада на Мюлър, в който подробно са изложени констатациите на специалния прокурор след двугодишното му разследване на връзките на предизборния щаб на Тръмп с Русия и евентуално възпрепятстване на правосъдието от страна на президента.

Вместо това Бар изпрати съкратена версия на доклада на избрани членове на Конгреса, на които е забранено да обсъждат документа с колегите си.

Членовете на правната комисия прекараха голяма част от времето си вчера в спорове във връзка със заключенията на доклада на Мюлър, като републиканците обвиниха демократите, че провеждат политически мотивирана атака срещу президента.