Демократите в Камарата на представителите на САЩ отново настояват за данъчните декларации на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщи във вторник Ройтерс, позовавайки се на материали от съда на столичния окръг Колумбия.

Те посочват, че комисията по надзор и правителствена реформа в края на февруари тази година отново е изпратила призовка до американското подразделение на базираната във Франция фирма Mazars с искане за данъчни декларации и финансови отчети на Тръмп за няколко години.

Тръмп предаде милиони страници данъчни документи на прокуратурата

Тръмп предаде милиони страници данъчни документи на прокуратурата

Прокурорите са получили документите в понеделник, часове след решението на Върховния съд

Демократите посочват, че се нуждаят от информация за данъчните облекчения на Тръмп, за да проверят спекулациите, че бившият американски лидер е имал финансови връзки с чужди компании, което от своя страна може да доведе до конфликт на интереси. Ако тези страхове бъдат потвърдени, законодателите очакват да разработят норми, които да предотвратят появата на подобни ситуации в бъдеще.

По-рано информация за данъчните облекчения на Тръмп и неговата компания Trump Organization за осем години беше предоставена на прокурора на окръг Ню Йорк Сайръс Ванс. Той разследва ролята, която Тръмп е играл при плащането на пари за мълчание на жени, които твърдят, че са имали сексуални отношения с него в миналото, както и възможни нарушения в данъчната и банковата сфера. Според американското законодателство тези материали не могат да бъдат публикувани в публичното пространство.

Политическите опоненти на Тръмп настояват Тръмп да публикува данъчни декларации от президентската надпревара през 2016 г. Републиканецът отказва да направи това под различни предлози. По-конкретно той твърди, че притежаваните от него компании се одитират от регулаторните органи. Според Тръмп в тази връзка е нежелателно да се публикува информация за данъчните облекчения.

Върховният съд на САЩ нанесе тежък удар на Тръмп за данъчните декларации

Върховният съд на САЩ нанесе тежък удар на Тръмп за данъчните декларации

Върховният съд на САЩ откри пътя пред прокурор от Ню Йорк сити да се сдобие с данъчните декларации

Ню Йорк Таймс през септември 2020 г. твърди, че нейните журналисти са чели данъчните декларации на Тръмп повече от 20 години. Твърди се, че от тях следва, че през 2016 и 2017 г. той е платил данък върху доходите на обща стойност само $ 1,5 хил. Тръмп заяви, че тези твърдения не са верни.

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Коен бе осъден за лъжесвидетелстване пред Конгреса