Десетки хиляди израелци протестираха в събота срещу плановете на тяхното крайнодясно правителство за преразглеждане на съдебната система, съобщи АП. 

Това се случва три дни, след като парламентът придвижи законопроект, който ще позволи на депутатите да отменят решение на Върховния съд с обикновено мнозинство.

Одобрението на законопроекта при предварително гласуване в Кнесета беше най-новата стъпка от управляващата коалиция на Бенямин Нетаняху към реализиране на съдебната реформа.

Тя предстои, въпреки призивите за диалог и консенсус от страна на американските евреи и президента на Израел, както и седмичните масови протести.

В допълнение към отслабването на най-висшия съд в страната, протестиращите казват, че предложените промени застрашават демократичните ценности на Израел и концентрират властта в управляващата коалиция в парламента. Нетаняху и управляващата му коалиция смятат, че съдът има безконтролна власт от години.

В продължение на осем седмици седмичните протести набраха скорост, като големи сектори от израелското общество и бизнес се присъединиха към тях. В събота основният протест се проведе в централния град Тел Авив заедно с множество по-малки демонстрации в цялата страна.

Нетаняху предложи диалог за спорната съдебна реформа

Нетаняху предложи диалог за спорната съдебна реформа

Ден, след като парламентът я прие, на фона на продължаващи протести

Протестиращите държаха израелски знамена, факли и плакати с различни послания срещу съдебните реформи. "Няма конституция, няма демокрация", гласеше един плакат. Някои демонстранти стояха зад транспарант, на който пишеше "Те няма да преминат" и "Ние ще отменим", имайки предвид вота.

Припомняме, че израелският премиер Бенямин Нетаняху призова във вторник опонентите си за диалог върху неговите предложения за цялостна реформа на съдебната система.

Във вторник шекелът (валутата на Израел) загуби около 2% от стойността си, докато сътресенията около спорната съдебна реформа продължават.

Ден по-рано парламентът на Израел гласува за приемане на спорната съдебна реформа на съставеното от религиозни и националистически партии правителство. Опозицията в Кнесета се зарече "да се бори за душата на нацията".

Парламентът на Израел прие спорната съдебна реформа

Парламентът на Израел прие спорната съдебна реформа

На фона на масови протести

Разполагайки с 64 гласа подкрепа в 120-местния Кнесет за промените, е много вероятно Нетаняху да постигне окончателно приемане на проектозакона, който предвижда две съществени промени - засилване на влиянието на правителството върху избора на съдии и ограничаване на възможностите на Върховния съд да отменя предложени от кабинета закони.

Правителството твърди, че реформите целят да сложат край на прекомерната намеса в политиката от страна на Върховния съд.