Десетки хиляди се събраха на демонстрация срещу правителството на Бенямин Нетаняху в Йерусалим в неделя на 31 март, предаде "Ройтерс".

Хората протестираха срещу опитите на Нетаняху да наложи военна служба за ултраортодоксалните евреи. Те също искат и по-равен дял на тежестта на военната служба, която обвързва много израелски граждани. От началото на войната в Газа са убити около 600 войници, което е най-високият брой жертви на военните от години насам.

Демонстрацията беше организирана от протестни групи, които ръководиха и масовите демонстрации в Израел през 2023 г., които бяха за смяна на правителството.

Израелските медии казват, че това е една от най-големите демонстрации от началото на войната.

Нови протести в Израел

Нови протести в Израел

Искания за оставката на премиера

Протестиращите искат и нови избори, но на пресконференция пред медии в Йерусалим премиерът каза, че новите избори в средата на война, когато Израел е близо до победата, ще парализира страната за месеци. Нетаняху също каза, че ще намери решение на проблема.

Войната в Газа влоши дългогодишно търкане в обществото, което притесни и коалиционното правителство на Нетаняху - освобождаването на ултраортодоксалните евреи от семинарията от военна служба.

Припомняме, че правителството имаше срок до 31 март да излезе с предложение за решава на въпроса, но Бенямин Нетаняху в последния момент подаде молба до Върховния съд за 30-дневно отлагане.

Върховният съд е дал на правителството срок до 30 април, но също е наредил спиране на финансирането за студенти от семинарията, които ще бъдат задължени да бъдат наборни от понеделник.

В Тел Авив близки на заложници излязоха на протест и блокираха главна магистрала. Те твърдят, че Нетаняху е неспособен да върне техните близки.

Кабинетът на Нетаняху беше изправен пред много критики заради провала си в сигурността на страната, а именно атака на Хамас на 7 октомври, която уби 1200 човека, а повече от 250 души бяха взети за заложници с Газа.

Трима убити и осем ранени при престрелка в  Йерусалим
Обновена

Трима убити и осем ранени при престрелка в Йерусалим

Мотивите и самоличността на нападателите все още се изясняват.