Централната банка на Израел предупреди за икономически щети, ако повече ултраортодоксални евреи не се включат в армията, предаде "Ройтерс".

С това изявление банката се намесва в спорен въпрос, който предизвика раздори във военното правителство на премиера Бенямин Нетаняху.

В годишния доклад на банката за 2023 г. се посочва нуждата от още хора за армията, заради войната с Хамас в Газа. Също се подчертава и тежестта за икономиката заради нуждата от увеличение на броя работни дни както за наборниците, така и за войниците в резерв.

Израел и "Хамас" подновяват преговорите в неделя

Израел и "Хамас" подновяват преговорите в неделя

Това е пореден опит да се договори пауза след почти шест месеца война в Ивицата Газа

Според доклада икономическото въздействие върху всеки войник намалява, както и общото въздействие върху икономиката. Това се дължи на факта, че военната служба се разпределя между голям брой войници.

С разширяването на кръга от военен персонал, така че той да включва ултраортодоксалното население на страната, ще се отговори на нарастващите нужди на отбраната и ще се смекчи въздействието върху икономиката и персонала.

От 1948, когато е създадена Израел, ултраортодоксалните евреи са освобождавани от военна служба, но правителството на Нетаняху търси начини да прекрати това.

Това решение предизвика остра реакция сред ултраортодоксалните еврейски партии, което предизвика разрив в коалицията.

Хиляди в Израел настояха за връщане на заложниците от Газа

Хиляди в Израел настояха за връщане на заложниците от Газа

Друг протест поиска мобилизиране на ултраортодоксални евреи в армията

Правителството трябваше да излезе със законопроект за решаване на този казус до 31 март, но в последния момент Нетаняху подаде молба до Върховния съд за 30-дневно отлагане.

Банката на Израел казва, че бързо развиващият се ултраортодоксален сектор сега е 7% от икономиката, но ще бъде 25% след 40 години. Само 55% от ултраортодоксалните мъже работят и ако тази тенденция продължи, Израел ще загуби шест процентни пункта от брутния вътрешен продукт до 2065 г., докато данъчната тежест ще скочи.

Амир Ярон, управител на централната банка на Израел, обяснява, че за да се поддържа фискалната дисциплина, планът за увеличаване на годишните разходи за отбрана трябва да бъде посрещнат със съкращения на гражданските разходи, а това от своя страна ще има икономически разходи.

През март се прие изменен държавен бюджет за 2024 г., който предвижда милиарди шекела за финансиране на войната и предвижда 20 млрд. шекела да се отделят за отбрана годишно.

С преработка на бюджета Израел залага 15 млрд. долара за военни разходи

С преработка на бюджета Израел залага 15 млрд. долара за военни разходи

На фона на продължаващия конфликт с "Хамас"