Преговорите за примирие между Израел и "Хамас" ще бъдат подновени в неделя в египетската столица Кайро. Това е пореден опит да се договори пауза след почти шест месеца война в Ивицата Газа. Това съобщава в събота "Ройтерс", като цитира египетската телевизия Al Qahera News TV, която се позовава на източник от сигурността.

Израел ще изпрати делегация в Кайро в неделя. Представител на "Хамас" обаче заяви, че групировката първо ще изчака да чуе от посредниците от Кайро за резултата от преговорите им.

Воюващите страни засилиха преговорите, с посредничеството на Катар и Египет, за шестседмично спиране на израелската офанзива в замяна на предложеното освобождаване на 40 от 130-те заложници, които все още се държат от палестинската въоръжена група в Газа.

Израел подновява преговорите с "Хамас"

Израел подновява преговорите с "Хамас"

Това заяви в петък израелският премиер Бенямин Нетаняху

"Хамас" се опита да превърне всяка сделка в прекратяване на боевете и изтегляне на израелските сили. Израел изключи това, заявявайки, че в крайна сметка ще поднови усилията си за премахване на управлението и военния капацитет на "Хамас".

"Хамас" също така иска стотици хиляди палестинци, които са избягали от град Газа и околните райони на юг по време на първия етап от войната, да бъдат допуснати обратно на север. Един израелски служител каза, че страната му е отворена за обсъждане на допускането обратно само на "някои" от разселените.

Повече от 32 000 палестинци са били убити при военната офанзива на Израел в Ивицата Газа от 7 октомври, според здравните власти на територията.

32 490 палестинци са убити в Газа от 7 октомври, съобщи Здравното министерство

32 490 палестинци са убити в Газа от 7 октомври, съобщи Здравното министерство

През последните 24 часа има данни за 76 убити и 102 ранени палестинци, съобщи министерството

Сраженията подължават около главната болница "Ал Шифа" в град Газа.

Войната избухна, след като бойци на Хамас пробиха границата и нападнаха общности в Южен Израел, убивайки 1200 души и отвличайки 253 заложници, според израелските данни.

Международни организации призоваха Израел за спешни мерки в защита на бедстващото население в Газа, заплашено от глад и липса на лечение.