Девет европейски държави изразиха протест срещу плановете на Международния валутен фонд да възобнови мисии в Русия, съобщава "Ройтерс".

Според тях това ще навреди на репутацията на Фонда, ако той възобнови диалога със страна, чиито сили са нахлули в друга.

След инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г. МВФ прекрати годишните си консултации с Русия, които базираният във Вашингтон кредитор от последна инстанция прави за всички свои членове.

На 2 септември обаче руският изпълнителен директор на МВФ Алексей Можин заяви, че Фондът ще започне отново онлайн консултациите на 16 септември и ще продължи с посещение на делегация на МВФ в Москва за срещи с руски официални лица до 1 октомври.

"Бихме искали да изразим силното си недоволство от подобни планове на МВФ", заявиха финансовите министри на Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция, Исландия, Дания, Норвегия и Полша в писмо до ръководителя на МВФ Кристалина Георгиева.

Георгиева ще присъства на среща на финансовите министри и гуверньорите на централните банки на страните от ЕС в Будапеща и те ще я попитат за плановете на МВФ там, посочиха представители на ЕС.

След "трудни" предговори: МВФ дава достъп на Украйна до 1,1 млрд. долара

След "трудни" предговори: МВФ дава достъп на Украйна до 1,1 млрд. долара

Постигнато е предварително споразумение

"Какви препоръки иска да даде МВФ на Русия в края на консултацията? Как да управлява по-добре военната икономика?", запита риторично високопоставен служител на еврозоната.

В писмото се посочва, че като страна агресор, Русия не трябва да се възползва от съветите на МВФ и се отбелязва, че ако МВФ изпълни плановете си, това ще намали желанието на страните донори да подкрепят Украйна чрез инициативи на МВФ, защото това би подкопало доверието във Фонда.

"Донорите могат да изберат други институции, като Световната банка или Европейската банка за възстановяване и развитие", уточни високопоставеният служител.

В писмото се казва още, че всички данни, които Русия ще предостави на МВФ, ще бъдат преправени така, че да покажат, че икономиката на страната се справя добре и се справя със западните санкции, което ще направи оценката на МВФ неточна.

Освен това Москва би използвала мисията за свои собствени пропагандни цели, което би навредило на репутацията на МВФ.

Екип на МВФ разглежда фискалните планове на Украйна

Екип на МВФ разглежда фискалните планове на Украйна

Киев очаква жизненоважни постъпления за попълване на бюджетния дефицит

"По тази причина ние призоваваме МВФ да не възобновява сътрудничеството с Русия и да остане ангажиран с целите и принципите на Хартата на ООН", настояват деветте страни.

"Призоваваме всички международни финансови институции, включително МВФ и неговото ръководство, да продължат да се въздържат от дейности, включващи държавата агресор, и да не възобновяват диалога, докато Русия продължава своята агресивна война срещу Украйна", се посочва в писмото.

Вчера МВФ заяви, че планираното му посещение в Русия е в съответствие с редовните му задължения, както и с тези на Русия като страна членка.

Последната годишна мисия на МВФ посети Русия през ноември 2019 г., преди началото на пандемията от COVID-19. Не е имало мисии на МВФ в Русия от началото на войната в Украйна.

Много западни държави повдигнаха възможността Русия да бъде изключена от МВФ след инвазията в Украйна, но това се оказа трудно поради нежеланието на други членове с големи квоти за гласуване, като Китай и Индия.