Турският президент Реджеп Таип Ердоган провежда телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщават руските държавни медии.

Темата на разговорите е ситуацията в Украйна, съобщава Новости, която се позовава на говорител на турския президент, който анонсирал, че Ердоган ще представи предложенията на Анкара относно Украйна по време на разговорите с Путин, които се очакват в неделя.

Вчера в Москва беше и премиерът на Израел Нафтали Бенет, който стана и първият лидер, с изключение на беларуският Александър Лукашенко, който се срещна с Путин, след като Русия нахлу в Украйна 10 дни преди това. Пътуването е било предварително съгласувано със САЩ, Франция и Германия.

Путин и Бенет обсъдиха Украйна и Иран

Путин и Бенет обсъдиха Украйна и Иран

Израелският премиер поиска гаранции за еврейските общности и се обяви срещу спорзумение с Техеран

Срещата между Бенет и Путин е продължила около три часа. Лидерите са обсъдили основно войната в Украйна, включително положението на еврейските общности там. Конкретни резултатите от разговорите не бяха съобщени от официални източници, с изключение на това, че се потвърди, че Нафтали Бенев ще проведе и няколко разговори с Володимир Зеленски.

Едновременно с това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна вчера в Молдова в събота, за да покаже подкрепа на САЩ, тъй като страната е изправена пред прилив на бежанци от Украйна, а и пред опасения, че може да последва съдбата на Украйна.

Блинън посети и границата между Украйна и Полша, която вече е премината от 700 000 украинци, бягащи от войната.

Антъни Блинкън пристигна в Молдова

Антъни Блинкън пристигна в Молдова

Часове преди пристигането си Блинкен посети границата на Украйна с Полша