Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба отбелязва, че засега не се водят преговори между Украйна и Русия за прекратяване на войната, цитира думите му УНИАН.

Така той отговори на въпроса дали Украйна е готова да преговаря за мирно уреждане с цел възстановяване на контрола над териториите, завзети от руснаците след 24 февруари.

"Засега няма преговори между Русия и Украйна поради позицията на Руската федерация и нейната постоянна агресия срещу страната ни. Следователно наистина няма какво да обсъждаме. Целта на Украйна в тази война, започната срещу нас от Русия, е да освободим нашите територии и възстановим нашата териториална цялост и пълен суверенитет в източната и южната част на Украйна. Това е крайната цел на нашата преговорна позиция", каза Кулеба.

УНИАН припомня, че на 29 март в Истанбул се състоя първият кръг от преговорите между делегациите на Украйна и Руската федерация. На тези преговори Украйна предложи да подпише международен договор за нова система от гаранции за нейната сигурност.

На 12 април ръководителят на украинската преговорна група, ръководител на парламентарната фракция на партията "Слуга на народа" Давид Арахамия заяви, че украинската страна се придържа към Истанбулското комюнике и не е променила позицията си в преговорите с Русия.

На 16 юни ръководителят на фракцията на Слугата на народа Давид Арахамия, който оглавява групата за преговори между Украйна и Русия, заяви, че на Украйна й липсват оръжия и боеприпаси, за да се съревновава с Русия в "една от най-големите битки на 21 век".

Той каза тогава, че "нашата (украинската-бел.ред.) преговорна позиция всъщност е доста слаба, така че не искаме да сядаме на масата, ако сме в такава позиция. Трябва по някакъв начин да променим това" и подчерта необходимостта от контраоперация за връщане на изгубените територии.

На 6 юли президентската канцелария съобщи, че определени контакти с руския преговарящ екип се поддържат изключително на ниво хуманитарни подгрупи.

Медведев за преговори през август: Дали ще има за какво и с кого да се говори?

Медведев за преговори през август: Дали ще има за какво и с кого да се говори?

Давид Арахамия наистина предположи преговори, но след контраофанзива

Припомняме, че на 7 юли руският президент Владимир Путин заяви, че Москва все още не е започнала нищо сериозно, що се отнася до нейната "военна операция" в Украйна, предизвиквайки Запада и опонентите на Русия да "се опитат да победят Русия на бойното поле"