Очаква се през следващата седмица гръцкото министерство на отбраната да реши дали Атина ще предложи на Lockheed Martin да включи програми за SSI (сигурност, доставки, информация) и инфраструктура в пакета за изтребителите F-35 с участието на гръцката отбранителна индустрия, съобщи "Катимерини".

SSI ще реши въпроса с инфраструктурата за приемането на F-35 през 2027-28 г. В противен случай, ако тази инфраструктура не бъде изградена, доставката на самолетите за гръцките ВВС през 2027-28 г. ще бъде затруднена.

Въпросът за SSI е от решаващо значение за Пентагона, тъй като това е най-разпространеният метод за трансфер на ноу-хау, което в случая с F-35 включва киберсигурност и мрежова сигурност.

Показателно е, че възможността тези функции да бъдат компрометирани от система на трета страна като С-400. Това доведе до изхвърлянето на Турция от програмата.

Детайлите на гръцкото предложение бяха обсъдени на среща миналия четвъртък в Министерството на отбраната между гръцката и американската делегация. Според източниците американците са представили приблизително това, което може да бъде предоставено на местната отбранителна индустрия.

Турция наела US компания да лобира за връщане в програмата за Ф-35

Турция наела US компания да лобира за връщане в програмата за Ф-35

Американците извадиха Турция от програмата заради решението на Анкара да закупи С-400

На този етап от преговорите изглежда, че след натиск от страна на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция (GEETHA) и Генералния щаб на военновъздушните сили на Гърция (GEA) цената на сумата за SSI е била свита под 500 млн. долара.

Освен това се полагат усилия за получаване на гаранции от САЩ, че към тази сума ще бъдат добавени още 500 млн. долара в проекти, които ще бъдат осъществени от националната отбранителна промишленост.