До края на ноември Украйна ще разработи план за действие за постигане на мир. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за японския телевизионен канал NHK, цитирано от УНИАН. Според него Киев ще започне "подробни дискусии със съответните страни по въпросите на териториалната цялост".

Освен това Зеленски подчерта, че "не може да отговори на призивите за прекратяване на огъня, докато Русия продължава да окупира украинска територия".

За прекратяване на войната са необходими "търпение, подкрепа и дипломатически натиск - това са трите фактора за справедлив край на войната".

Москва все така не признава Зеленски за легитимен и отказва преговори

Москва все така не признава Зеленски за легитимен и отказва преговори

Това може да усложни преговорния процес за уреждане на Украйна. Това заяви в сряда прессекретарят на руския президент

В момента продължават дискусиите относно втората мирна среща на върха. Първият се състоя миналия месец в Швейцария. Русия не беше поканена на срещата, но и не желаеше да присъства.

Според съобщения в медиите втората мирна среща на върха може да се проведе в Саудитска Арабия, Катар или Турция. Зеленски смята, че там трябва да присъстват руски представители.

Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак твърди, че Киев все още не е готов да направи компромис с Русия и да се откаже от всяка територия, за да сложи край на войната.

Помпео предложи на Тръмп план за край на войната в Украйна

Помпео предложи на Тръмп план за край на войната в Украйна

Той предлага рязко увеличаване на помощта за Киев

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп сега преговаря за това колко украинска земя може да запази Кремъл за себе си. Това казаха пред Politico експерти по национална сигурност, свързани с Тръмп.

Русия заяви, че на твърдението на Тръмп, че може бързо да прекрати войната в Украйна, трябва да се гледа реалистично, като се има предвид, че той е обещал и пробив относно мира в Близкия изток, но не е успял да го постигне по време на президентството си. 

"Чухме изявленията - Тръмп заяви, че ще разреши конфликта в рамките на 24 часа, след това Ванс каза, че Китай е по-голям проблем за САЩ от конфликта Русия-Украйна", отбеляза говорителят на външното министерство Мария Захарова.