Нелегитимността на украинския президент Владимир Зеленски е проблем, както и указът за недопустимост на преговори с Москва, това може да усложни преговорния процес за уреждане на Украйна. Това заяви в сряда прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Той направи изявлението по време на среща с възпитаници на висшето училище RANEPA, съобщава "Интерфакс".

Песков припомни думите на руския президент Владимир Путин, че Зеленски явно е загубил легитимността си като президент на Украйна и че анализът на конституцията на тази страна позволява да се направи извод кой може да бъде приемник на тази позиция на лидера на страната. 

"Но в момента това, разбира се, остава проблем", каза Песков, отбелязвайки, че същият проблем е и указът на президента на Украйна, който забранява на всеки лидер на тази страна да преговаря с Москва.

Путин отворен за преговори с Украйна, но с легитимен президент

Путин отворен за преговори с Украйна, но с легитимен президент

Зеленски не попадал в тази категория

Това, добави той, значително усложнява преговорния процес.

"Но Русия никога не е изоставяла мирния процес, за да гарантира нашите интереси, нашата сигурност за нас и за бъдещите поколения", каза Песков. В същото време той подчерта, че "разбира се, мирният процес е за предпочитане", добавяйки, че SVO е започнал, след като всички опасения и призиви на Русия са били отхвърлени.

Кремъл се надява да получи разяснения относно изявлението на украинския външен министър Дмитро Кулеба за готовността на Киев да преговаря с Москва.

 Дмитро Кулеба в Пекин: Дава ли Украйна знак  за преговори
Обновена

Дмитро Кулеба в Пекин: Дава ли Украйна знак за преговори

В момента обаче не се наблюдава такава готовност от руска страна, подчерта външният министър на Украйна

"Не знаем какво стои зад тези изявления, дори не сме чули тези изявления от устата на самия г-н Кулеба, но се надяваме, че ще получим някакво разяснение в близко бъдеще", каза Песков.

Припомняме, че Киев вече обясни няколко пъти защо Зеленски все още е президент. 

Киев е отворен за преговори с Русия, ако Москва е готова да преговаря добросъвестно, но за сега няма такива признаци. Това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба по-време на разговорите си с външния министър на Китай Ван И в южнокитайския град Гуанджоу. 

Кулеба е най-високопоставеният украински служител, който е пътувал до Китай след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Той е разговарял с външния министър Ван И повече от три часа, каза украински източник в делегацията.

Путин каза през юни, че Москва ще сложи край на войната, ако Киев се оттегли и предаде останалите четири частично окупирани украински провинции и се откаже от амбициите си за НАТО, идея, отхвърлена в Киев като абсурден ултиматум.

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под "втора мирна среща на върха"

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под "втора мирна среща на върха"

Това коментира Дмитрий Песков по отношение на думите на украинския президент

Киев планира да проведе втора международна среща на върха по-късно тази година, за да развие своята визия за мир, след като първоначалната среща в Швейцария през юни привлече десетки делегации от цял ​​свят, но не и от Русия или Китай.