Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че има за цел да има готов план през ноември, който да даде възможност на Киев да проведе втора международна среща на високо ниво относно неговата визия за мир в Украйна и че представители на Русия трябва да присъстват, предава "Ройтерс".

Украйна проведе първата среща на върха в Швейцария миналия месец, на която присъстваха представители на 92 държави, но не и Русия. Киев заяви, че може да покани представители на Русия на следващия.

"Поставих си за цел през ноември да имаме напълно готов план", каза Зеленски на пресконференция.

Зеленски направи коментара в Киев, след като се завърна от посещение във Вашингтон миналата седмица за среща на върха на военния съюз НАТО повече от 28 месеца след пълномащабното нахлуване на Русия.

Руски заместник-министър на външните работи каза миналата седмица, че Москва няма да присъства на втора среща на върха, въпреки че Кремъл беше по-малко категоричен и каза, че "няма точна същност" по отношение на идеята за втора среща на върха.

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Москва няма доверие на сегашните украински власти

Украйна каза, че следващата среща на върха ще обсъди план, който е разработен от десетки държави, разделени на работни групи.

Зеленски също каза, че Украйна ще получи някои изтребители F-16 това лято и още преди края на годината и че не може да разкрие точно колко ще бъдат.

"Няма да стигнат. Със сигурност ще ни подсилят, но ще има ли достатъчно от тях, за да се бият на ниво с руските ВВС? Мисля, че няма да стигнат. Очакваме по-голямо количество", каза той пред репортери .

44% от украинците са готови за преговори с Русия, но не приемат условията на Путин

44% от украинците са готови за преговори с Русия, но не приемат условията на Путин

83% от анкетираните не смятат за възможно да се дадат на Русия четирите частично окупирани региона