Президентът Владимир Путин заяви, че Русия няма да узакони гей браковете, стига да е в Кремъл. Той даде да се разбере, че няма да позволи традиционната представа за майка и баща да бъде подкопана от наименования "родител номер 1" и "родител номер 2", съобщава "Ройтерс".

"Що се отнася до номерирането на родители, вече говорих публично за това и ще го повторя отново: стига да съм президент това няма да се случи. Ще има мама и татко", обясни Путин.

През своите две десетилетия на власт Путин се свърза плътно към Православната църква и се стреми да отдалечи Русия от либералните западни ценности, включително отношението към хомосексуалността и гъвкавостта на половете.

Той направи коментарите си, докато се срещна вчера с държавна комисия, за да обсъди промените в конституцията на Русия.

Комисията бе създадена миналия месец, след като Путин обяви обширни промени в политическата система на Русия, които се счита, че са създадени, за да му помогнат да разшири властта си след планираното напускане на поста през 2024 година.

Путин: Вредни опити на страни да променят историята от ВСВ са с бъдещи последици

Путин: Вредни опити на страни да променят историята от ВСВ са с бъдещи последици

"Вкоренена в сърцата на нашия народ е благодарността към победителите"

Направени са предложения и Путин е помолен да коментира предложение за добавяне на ред в конституцията, определящ брака като съюз между мъж и жена.

"Ние трябва само да мислим с какви фрази и къде да правим това", отговори той.

В отделни коментари по време на срещата Путин заяви, че подкрепя идеята да се приеме като нарушение на конституцията, Русия да отстъпва части от своята територия, което вероятно ще подразни Япония и Украйна, които имат спор с Москва.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и води десетилетия спор с Токио за собствеността върху верига острови в Тихия океан, които Москва превзе от Япония в края на Втората световна война.

Русия и Япония водят преговори по последния спор, който попречи на страните официално да подпишат мирен договор след Втората световна война.

"В момента се водят разговори с нашите партньори по определени въпроси, но самата идея ми харесва. Така че нека инструктираме адвокатите, помолете ги да формулират това по правилния начин", каза Путин. 

Рейтингът на Путин се срина от 59% на 35%, но руснаците не намират алтернатива

Рейтингът на Путин се срина от 59% на 35%, но руснаците не намират алтернатива

Следват Шойгу и Лавров…