Китай драстично е увеличил влиянието си в големи световни институции през последното десетилетие, а базиран във Вашингтон мозъчен тръст настоя, че тази тенденция може да изисква критичен поглед, информира "Франс прес".

Китайските фирми са започнали да доминират в договорите, предлагани от банките за развитие, а Пекин повиши вноските си в тези институции до 66 млрд. долара, надминавайки Япония като вторият най-голям дарител след САЩ, се уточнява в доклад на Центъра за глобално развитие (CGD).

В същото време Китай е водещ получател на помощ от мултилатерални финансови институции като Световната банка, се посочва в доклада, въпреки че получи право на глас и ръководна роля в тях.

Китай вади с памук душата на Европа

Китай вади с памук душата на Европа

Войната за китайско влияние се разпалва от всички страни и на всички континенти

"Това не е непременно причина за тревога. Съединените щати и други правителства настояваха Китай да допринася повече за международната система в продължение на години и те трябва да продължат да го правят", пише Скот Морис, старши сътрудник на CGD и автор на изследването.

"За всички е по-добре Китай да работи вътре в системата, вместо извън нея", изтъква Морис.

В доклада обаче се казва, че констатациите могат да "сочат към необходимостта от по-нататъшен критичен поглед в някои области" и за "разумни усилия за смекчаване на господстващото положение на Китай", за да се попречи на страната да подкопае целите за развитие.

Това включва водещата роля на Пекин като кредитор на бедни страни, много от които са изправени пред дългове.

Китай потвърди "стоманеното" приятелство със Сърбия при военна обиколка в Източна Европа

Китай потвърди "стоманеното" приятелство със Сърбия при военна обиколка в Източна Европа

Днес в Белград беше китайският военен министър

Освен това "китайските фирми доминират в търговските договори (на мултилатералната банка за развитие) до степен, която подкопава политическата подкрепа за тези институции в други страни", се отбелязва в доклада.

Изследователите са проследили нарастващите дарения на Китай, избирателното му влияние и присъствието му в ръководни роли в 76 големи глобални институции, включително МВФ, агенции на ООН като Световната здравна организация (СЗО) и доставчика на ваксини Gavi.

Това е показало, че избирателното влияние на страната се е увеличило, до голяма степен благодарение на бързия растеж на неговата икономика, но Китай също така повече от четири пъти е увеличил дискреционните си приноси към такива организации.

"Китай очевидно направи преднамерен избор да увеличи своята власт и влияние в международната система", пише сътрудникът на CGD Сара Роуз.

Морис каза, че голяма част от фокуса върху възхода на Китай като геополитическа сила е бил върху неговата инициатива "Един пояс, един път" и свързаното с нея кредитиране на развиващите се страни, но това изследване дава по-ясна картина на отпечатъка на Пекин, показвайки "колко точно важен е станал Китай за международната система."

Китай напомня на САЩ, че не е Съветският съюз

Китай напомня на САЩ, че не е Съветският съюз

Пекин научил, че хегемонията води единствено до упадък