Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви в четвъртък, че няма да коленичи в подкрепа на движението Black Lives Matter и заяви, че подобни протести са "въпрос на личен избор".

В интервю за TalkRadio Рааб коментира, че коленичи само пред двама души - "пред кралицата и пред госпожата, когато я помолих да се омъжи за мен", когато е попитан дали ще прояви подкрепа за продължаващото протестно движение.

Той добави, че макар да разбира "чувството на безсилие и безпокойство" в движението BLM, за него този жестът е "символ на покорство и подчинение".

"Трябва да кажа, че това нещо с коляното, не знам, може би има по-широка история, но изглежда, че е взето от Игра на тронове и ми се струва като символ на покорство и подчинение, вместо на свобода и еманципация. Но разбирам, че хората се чувстват по различен начин, така че това е въпрос на личен избор", обясни Рааб.

По-късно той добави, че изпитва "пълно уважение към движението Black Lives Matter и въпросите, които го движат".

"Ако хората искат да коленичат, това е техен избор и аз го уважавам. Всички трябва да се съберем, за да се справим с всякаква дискриминация и социална несправедливост".

Сблъсъци в Лондон при поредния протест срещу расизма

Сблъсъци в Лондон при поредния протест срещу расизма

Крайнодесни активисти бранеха паметниците, свързани с колониалната история

Даунинг Стрийт отказа да коментира по-нататъшните изявления на Рааб, като добави, че премиерът Джонсън не е говорил с него за коментарите му. Говорител на премиера заяви, че Рааб е "много ясно, че изразява лично мнение".

"Не е нещо, което се е случило, но вие имате думите му за това, върху което иска да се съсредоточи в отговор на протестите и демонстрациите и много силните чувства, които наблюдаваме през последните няколко седмици. Ние създадохме комисия, да се фокусира върху позитивна програма за промяна", коментира тогава говорителят.

Относно госпожа Рааб, външният министър коментира, че "между другото, тя каза че не съм го направил. Този разговор с нея проведох снощи. Сигурен съм, че го направих, но тогава явно сме изпили твърде много шампанско. Но съм сигурен, че го направих."

Ръководителят на ООН по правата на човека настоява за репарации за колониализма и робството

Ръководителят на ООН по правата на човека настоява за репарации за колониализма и робството

И да се коригират векове на насилие и дискриминация, включително чрез официални извинения