Няма алтернатива на партньорството между Европа, НАТО и Съединените щати за изправяне пред нарастващите рискове за сигурността, каза в понеделник полският министър-председател Доналд Туск, коментирайки изказването на Доналд Тръмп през уикенда, в което той заплаши с оттегляне на САЩ от ангажиментите си към отбраната на европейските страни, ако "не си платят", предава Ройтерс.

Туск пристигна в Париж като част от мини-обиколка, като в рамките на един ден ще посети и Берлин, за да търси по-тесни връзки с двете най-големи сили в Европа, докато войната в Украйна навлиза в третата си година и европейските столици гледат на възможността Доналд Тръмп да се върне в Белия дом.

Тръмп предизвика възмущение сред западните партньори през уикенда, след като намекна, че Съединените щати може да не защитят съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана от потенциална руска инвазия.

"Няма алтернатива на ЕС, НАТО, трансатлантическото сътрудничество. Европа трябва да стане безопасен континент, а това означава, че Европейският съюз, Франция и Полша трябва да станат силни и готови да защитават собствените си граници и да защитават и подкрепят нашите съюзници и приятели извън Съюза", каза Туск в съвместно изявление с френския президент Еманюел Макрон.

"Вероятно тук, в Париж, думите от "Тримата мускетари" на Александър Дюма звучат най-ясно: "Всички за един и един за всички", каза той.

Варшава, Париж и Берлин смятат единството на ЕС по отношение на отбраната и засилването на подкрепата на 27-те държави-членки за Украйна като решаващи в момент, когато подкрепата на САЩ за Киев се колебае на фона на вътрешните политически борби във Вашингтон.

"Европа трябва да се обедини... Това е отговорът на въпроса какво ще се случи, ако Тръмп победи. Нямаме време. Трябва да имаме по-голям капацитет на отбранителната индустрия", каза източник от полското правителство.

Източникът добави, че Европа спешно се нуждае от съвместно производство на боеприпаси и че Полша вече не блокира "стратегическата автономия" - правейки Европа по-малко зависима от другите.

Промяната се забелязва и на други места в Европа.

"Сега за първи път полско правителство казва, че укрепването на зоната за европейска сигурност и отбранителни способности не е в противоречие със силен НАТО", каза Дитмар Ниетан, германски служител, отговарящ за сътрудничеството с Полша.

Отношенията между Полша и Германия бяха обтегнати от осемгодишното националистическо управление във Варшава. Анализаторите казват, че завръщането на бившия председател на Европейския съвет Туск на премиерския пост улеснява възобновяването на платформата за политическо сътрудничество между Германия, Франция и Полша "Ваймарски триъгълник", създадена през 1991 г.

"Радост е да се върнете и да имаме чрез вашето правителство партньори, на които можем да се доверим, които са проевропейски настроени и ясни по отношение на европейската сигурност и големите предизвикателства, пред които сме изправени", каза Макрон.

Наред с разговорите на Туск с Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, външните министри ще се срещнат в Париж в понеделник.

Френски дипломатически източник каза, че инжектирането на нова енергия в европейския проект е необходимо във важна изборна година за Европа и Съединените щати.

Френският източник каза, че разговорите ще се съсредоточат върху въпроси от борбата с руската дезинформация и подпомагането на Украйна до укрепването на европейската отбранителна индустрия.

"Нашата сила е във факта, че ние във Франция, Полша и Германия гледаме на нашата Европа от различни гледни точки", каза германският външен министър Аналена Бербок преди пристигането си в Париж. "Хората в Европа с право очакват, че ще развием импулси от това.

Тръмп бе обвинен в безразсъдство след коментарите за НАТО и Русия

Тръмп бе обвинен в безразсъдство след коментарите за НАТО и Русия

Получи критики в САЩ и по света