В Брюксел се проведе редовната среща на министрите на отбрана на страните-членки на НАТО, в която участва българският министърът на отбраната Драгомир Заков, съобщиха от Пресцентъра на Министерството на отбраната.

В рамките на двудневното заседание министрите на отбраната са разгледали предложения, обсъдили са и са постигнали съгласие по редица важни за Алианса теми в контекста на променената среда за сигурност и подготовката за предстоящата среща на върха в Мадрид в края на юни 2022 г.

През втория ден се проведе заседание на Северноатлантическия съвет във формат "30", посветено на адаптирането на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Министрите на отбраната са обсъдили конкретни мерки за неговото по-бързо и ефективно подсилване, с цел гарантиране защитата на цялата територия на Алианса. Те отново са подчертали, че тези мерки ще останат строгоотбранителни и съобразени с нивото на заплаха.

България застава зад Украйна, подкрепя Финландия и Швеция за НАТО

България застава зад Украйна, подкрепя Финландия и Швеция за НАТО

Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков на редовната среща на министрите на отбраната

В изказването си министър Заков е акцентирал върху отговорността на съюзниците да защитават своята територия и населението си срещу заплахите и предизвикателствата, които тестват устойчивостта на нашите общества и надеждността и способността за отговор на НАТО. Той е е посочил, че единството,солидарността и сплотеността са в основата на общите ценности на Алианса и е важно да се предприемат всички необходими стъпки за тяхната защита.

"Във фокуса на засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО следва да останат гарантирането на способността на Алианса за отговор, подходящото ниво на готовност и възможността за бързо усилване", посочи министър Заков.

Той е препотвърдил политическия ангажимент за постигането на 2% от БВП за разходи за отбрана до 2024 г., както и присъединяването на България към Иновационния фонд на НАТО.

В рамките на форума министърът на отбраната Драгомир Заков е провел среща с министъра на отбраната на Грузия Джуаншер Бурчуладзе, по време на която са били обсъдени въпроси от взаимен интерес. Българският министър на отбраната е разговарял по конкретни теми с колегите си от Румъния, Италия, Унгария и Гърция.

НАТО готви нова отбрана за източния фланг

НАТО готви нова отбрана за източния фланг

Отговорът на руската война в Украйна ще включва допълнителни войски на ротация през страните по източния фланг