Украински дрон тази сутрин е ударил подстанция на електроснабдителната мрежа в Курска област. Подстанцията се намира край населеното място Белая, близо но границата с Украйна.

Две взривни устройства е насочил дрона към съоръжението, съобщи губернаторът на региона Роман Старовойт. Вследствие на атаката има възникнал пожар в един от трансформаторите.

Пет населени места и една болница са останали без електроснабдяване. То ще бъде възстановено, когато това стане безопасно, съобщава още губернаторът.

Министерство на отбраната на Русия съобщи, че тази нощ са свалени общо 11 безпилотни летателни апарата над територията на Курска област, един от тях и над Калужка област.

СБУ по-късно съобщи че важни военни съоръжения са били свързани с атакуваната подстанция.

"Важни военни съоръжения на врага са били свързани с електрическата подстанция, върху която дроновете са пуснали експлозивите", твърди източникът, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Преди няколко дни за първи път ясно целта на украинските дронове бе съоръжение от енергийната инфраструктура на пограничните области на Русия. Тогава дрон хвърли взривно устройство върху електрическа подстанция в село Снагост, Курска област.

От украинската служба за сигурност заявиха, че това е предупреждение към руснаците за твърд реципрочен отговор, ако смятат отново да атакуват украинската енергетика и да оставят Украйна през зимата на студено.

Между октомври 2022 г. и март 2023 г. Русия нанесе удари на далечни разстояния срещу националната енергийна инфраструктура на Украйна.

Лондон: Русия ще иска да замрази Украйна и тази зима

Лондон: Русия ще иска да замрази Украйна и тази зима

Въпреки натиска Украйна най-вероятно ще успее да се запаси с гориво