Миналия месец бях разпитван от полицията в продължение на 4 дни след пристигането си в Париж. Казаха ми, че може да нося лична отговорност за незаконното използване на Telegram от други хора, тъй като френските власти не получиха отговори.

Основателят на месинджъра Telegram Павел Дуров направи късно в четвъртък първото изявление след шумния си арест във Франция. Писмено той разказва в приложенирто какво се е случило. 

Това, според него, е било изненадващо поради няколко причини. 

Telegram има официален представител в Европейския съюз (ЕС), който приема и отговаря на искания от ЕС. Неговият имейл адрес е публично достъпен за всеки в ЕС, който търси в Google "Telegram EU address for lawforcement".

Френските власти имат много начини да се свържат с Дуров, за да поискат помощ. Като френски гражданин той е бил чест гост във френското консулство в Дубай. Преди време, той лично им е помогнал да създадат гореща линия с Telegram за справяне със заплахата от тероризъм във Франция.

Русия съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Telegram

Русия съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Telegram

Отношенията между Москва и Париж достигнали най-ниската си точка

Ако дадена страна не е доволна от интернет услуга, установената практика е да започне съдебно дело срещу самата услуга, пише още Дуров. Използването на закони от ерата преди смартфоните за обвиняване на главен изпълнителен директор в престъпления, извършени от трети страни на платформата, която управлява, е погрешен подход. Технологията е достатъчно трудна и никой никога няма да изгради нови инструменти, ако знае, че може да носи лична отговорност за потенциална злоупотреба.

Установяването на правилния баланс между поверителност и сигурност не е лесно, счита той. Трябва да съгласувате законите за поверителност с изискванията на правоприлагащите органи и местните закони със законите на ЕС. Трябва да вземете предвид и технологичните ограничения.

Всичко това не означава, че Telegram е перфектен. Дори фактът, че властите могат да бъдат объркани от това къде да изпращат заявки, е нещо, което трябва да подобрим. Но твърденията в някои медии, че Telegram е някакъв анархичен рай, са абсолютно неверни. Ние премахваме милиони вредни публикации и канали всеки ден. Да, ние отстояваме нашите принципи: да защитаваме нашите потребители в авторитарни режими. Но винаги сме били отворени за диалог, декларира Дуров.

Кремъл отрича да е сключвал споразумение с Павел Дуров

Кремъл отрича да е сключвал споразумение с Павел Дуров

Не е имало разговори между властите в Москва и създателя на Telegram

Дуров беше "твърде свободен" в подхода си към управлението на социалната медийна платформа и това беше неговата гибел, каза в понеделник руският външен министър Сергей Лавров. 

Лавров повтори позицията на Кремъл, че разследването е част от по-голям политически трик на Запада за упражняване на власт над Русия.

Миналата седмица френски съдия подложи на официално разследване Дуров, роден в Русия, за подозрение за съучастие в управлението на онлайн платформа, която позволява незаконни транзакции, изображения на сексуално насилие над деца, трафик на наркотици и измами.

Неговият адвокат каза, че е "абсурдно" да се предполага, че той трябва да бъде държан отговорен за всякакви престъпления, извършени в приложението, което има близо 1 милиард потребители и е много популярно в Русия, Украйна и други бивши съветски страни.

Русия иска да не се политизира делото срещу Дуров

Русия иска да не се политизира делото срещу Дуров

Милиардерът и основател на Telegram все още има и руско гражданство

Русия, след години на натиск върху Дуров и неговите технологични начинания, се обедини зад него.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза миналата седмица, че не е имало преговори между Кремъл и Дуров, който също притежава паспорти от Франция и Обединените арабски емирства.

"Главното е случващото се във Франция да не се превърне в политическо преследване", каза Песков миналия четвъртък.

"Знаем, че президентът на Франция отрече всякаква връзка на случая с политиката, но от друга страна се отправят определени обвинения.

Френският президент Еманюел Макрон отрече всякакви политически мотиви в задържането на технологичния предприемач.

Основателят на Telegram получи забрана да напуска Франция за шест месеца - до март 2025 г. Съдът е разделил гаранцията от пет милиона евро на части: милиардерът трябва да плати един милион наведнъж, останалите 4 трябва да бъдат платени на пет месечни вноски.

Дуров на свобода срещу 5 млн. евро гаранция

Дуров на свобода срещу 5 млн. евро гаранция

На съоснователя на Telegram е било повдигнато обвинение и ще се явява в полицейското управление два пъти седмично