Президентът на Филипините Родриго Дутерте заплаши опонентите си със затвор, ако се опитат да го отстранят от длъжност, съобщава "Ройтерс" и отбелязва, че това е поредната акция на Дутерте, свързана с преследване и атаки срещу свободата на словото.

Дутерте даде израз на гнева си на фона на критични медийни публикации и обвинения, че застава на страната на Китай във връзка с потапянето на филипинска риболовна лодка на 9 юни от китайски кораб, което е станало в изключителната икономическа зона на Манила.

Незачитащият нормите филипински държавен глава повтори позицията на Пекин, че това е инцидент, а не умишлен сблъсък, и пренебрегна присъствието на китайски рибари в изключителната икономическа зона на Филипините, посочвайки, че щял да го разреши заради запазването на приятелството.

Някои влиятелни критици, сред които и висш съдия и бивш външен министър, определиха това като нарушение на конституцията, или заслужаващо неговото отстраняване от президентски пост.

"Аз? Ще бъда отстранен? Ще ги хвърля в затвора всички", закани се Дутерте пред журналисти, допълвайки: "Опитайте се да го направите и аз ще го направя. Кучи синове."

Той добави: "Предизвиквам ви да го направите. Искате да ме принудите да го направя? Добре. Направете го, кучи синове. Да. Предприемете действия."

Доклад на АСЕАН за правата на човека смъмри администрацията на Дутерте за заплахите и агресивната реторика и изтъкна криминалните обвинения срещу опонентите, които представляват "умишлен опит да се задушат критиците и да се отслаби контрола върху президентската институция от другите власти".

В понеделник Върховният комисар по правата на човека Мишел Бачелет заяви, че има "много реален риск от насилие" за филипинците, които говорят открито, отбелязвайки, че са били публично отправени заплахи от държавни служители.