Президентът на Филипините Родриго Дутерте премахва военното положение в южните Филипини до края на годината, заяви говорителят му, повече от две години след като бе наложено в опит да спре "Ислямска държава" да се укрепи там, съобщава "Гардиън".

Президентът постави региона Минданао под военно управление през май 2017 г., часове след като бойци с черния флаг на ДАЕШ, превзеха главно мюсюлмански град Марави, разпалвайки петмесечна битка с 1200 загинали.

"Президентският дворец е уверен в способността на нашите сили за сигурност да поддържат мира и сигурността на Минданао без продължаване на военното положение" след 31 декември, коментира говорителят на президента Салвадор Панело.

Съветниците по сигурността на Дутерте го информираха за "отслабване на терористичния и екстремистки бунт, резултат от залавянето или неутрализирането на техните лидери, както и намаляването на индекса на престъпността", допълва Панело.

Военното положение позволи на военните да установят контрол с мерки като полицейски часове, контролно-пропускателни пунктове и контрол на оръжия в страна, в която много цивилни притежават огнестрелно оръжие, законно или незаконно. Заподозрените също могат да бъдат задържани за по-дълги периоди, без да бъдат повдигнати наказателни обвинения в съда.

Дутерте спечели правомощия за още една година военно положение

Дутерте спечели правомощия за още една година военно положение

Първоначалният период на военно положение е ограничен от конституцията до 60 дни

Въпреки това, военното положение е спорен въпрос в страна, управлявана в продължение на 20 години от покойния диктатор Фердинанд Маркос, който Дутерте определя за най-големия лидер, който Филипините някога са имали.

Конгресът позволи на Дутерте да разшири военното управление над целия юг, след като правителствените сили завзеха Марави, игнорирайки предупрежденията на опозицията за авторитарно управление.

Британската наблюдателска група International Alert заяви в доклад по-рано тази година, че военното управление е намалило конфликтните инциденти в Минданао с 30% през 2017 и 2018 година.

Съветникът на групата за Азия по въпросите на мира и конфликтите Франсиско Лара коментира за АФП, че военните контролно-пропускателни пунктове ограничиха транспортирането на огнестрелно оръжие, което доведе до по-малко отвличания и кланови войни.

Минданао е засегнат от редица смъртоносни самоубийствени атентати при тревожна ескалация, предизвикана от влиянието на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия.

"Аргументът за възпиране изглежда съмнителен в светлината на безпрецедентни самоубийствени атаки", обяснява политическият анализатор Ричард Хайдарян.

"Дори след няколко години на изпълнение това не нанесе съществено поражение на нито една въоръжена група в тази област", допълва Хосе Антонио Кустодио, военен историк и аналитик в областта на отбраната.

Той обяснява, че провалът в туризма също е съществен, позовавайки се на честите предупреждения за пътувания до Минданао, издадени от западните правителства.

Министърът на отбраната Делфин Лорензана по-рано заяви пред репортери, че е посъветвал Дутерте да не удължава военното управление над региона. "Време е да се върнем към нормалното си състояние, за да можем да привлечем повече инвеститори".

Предпочита ги мъртви: Дутерте дава пари за залавянето на освободени престъпници

Предпочита ги мъртви: Дутерте дава пари за залавянето на освободени престъпници

Дутерте заяви, че "наградата" е един милион песоса