Президентът на Филипините Родриго Дутерте предлага финансова награда за залавянето на стотици осъдени за убийство и изнасилване, които са освободени. Дутерте обяви, че ще е по-щастлив, ако бъдат залавяни мъртви вместо живи, информира "Ройтерс".

Освобождаването на повече от 1700 престъпници, извършили най-тежките престъпления, по програма за добро поведение е голям срам за лидер на страна, който обеща да направи улиците по-безопасни.

Дутерте към гражданите: Стреляйте по корумпирани чиновници, но не ги убивайте

Дутерте към гражданите: Стреляйте по корумпирани чиновници, но не ги убивайте

Ако попаднат на някой, който им иска подкуп, да го бият

Дутерте заяви, че "наградата" е един милион песоса (19 175 щатски долара) за проследяване на всеки осъден, който е на свобода, след като по-малко от 700 се вслушаха в призива му да се предадат.

"Един милион (песоса) награда за тези, които могат да ги заловят живи или мъртви. Но може би мъртви е по-добрият вариант. Ще ви платя с усмивка", обеща филипинският президент.

Дутерте, бивш кмет и прокурор, преди да стане президент се закани да избие 100 000 престъпници. Откакто пое управлението, Дутерте води кръвопролитна война срещу наркоразпространението, при която полицията е избила хиляди дилъри и наркомани. Според активисти много от убийствата буквално са екзекуции.

Дутерте към Исландия: Папкайте лед и не се месете

Дутерте към Исландия: Папкайте лед и не се месете

Те не разбират социалните, икономическите и политическите проблеми на Филипините

Правосъдният министър Менардо Гуевера разясни обещанието на Дутерте за награда.

"Жив или мъртъв" не трябва да се приема буквално", коментира той.

Предшественикът на Дутерте прие закон за добро поведение на затворниците, с който се цели справяне с проблем - Филипините са с едни от най-претъпканите затвори в света.

Повече от 21 000 затворници са освободени, но представители от правосъдното министерство съобщиха, че повече от 2000 от тях са осъдени за престъпления като изнасилване, наркотици, убийство, подкуп, отвличане, кражба и палеж и нямат право на предсрочно освобождаване.

Дутерте предизвиква опонентите си: Отстранете ме, аз ще ви хвърля в затвора

Дутерте предизвиква опонентите си: Отстранете ме, аз ще ви хвърля в затвора

Не дава да го критикуват опонентите му и медиите

Въпреки това 1700 от тях са освободени.