Президентът на Филипините Родриго Дутерте беше остро разкритикуван, че целува филипинска работничка по устните по време на събитие на живо.

Дутерте е говорил пред публика в Южна Корея, когато е извикал жената на сцената, след което я убедил да го целуне.

Сцената е предизвикала овации от тълпата, съставена предимно от други филипински работници.

Но тя беше определена като "отвратително театралничене на президент женомразец" от филипинската правозащитна организация "Габриела".

В ООН пратиха Родриго Дутерте да ходи на психиатър

В ООН пратиха Родриго Дутерте да ходи на психиатър

Президентът на Филипините се нуждаел от "психиатрична оценка"

Не за първи път Дутерте е обвиняван в неподходящо поведение спрямо жените.

Спорният инцидент се случил, когато Дутерте е говорил пред тълпа от филипински гастарбайтери в Сеул. Две филипинки са били поканени да се присъединят към президента на сцената, за да получат безплатно копие от книга, като видимо били изключително впечатлени да стоят до Дутерте.

Той прегърнал първата и я целунал по бузата, преди да покаже с жест на втората жена да го целуне по устните.

След продължително движение напред и назад, с нервен смях от страна на младата жена и повторни жестове от Дутерте, президентът накрая се навел да целуне жената по устните, уточнява БиБиСи.

Хокат Дутерте заради заплаха да се прострелват комунистки в гениталиите

Хокат Дутерте заради заплаха да се прострелват комунистки в гениталиите

Критики от правозащитни организации

Докато младата жена се е смеела, а тълпата е аплодирала, коментарите в интернет пространството бяха много по-критични.

Дутерте е предизвиквал възмущение и преди с поредица от коментари, разглеждани като женомразки. През април 2016 г. той говори по време на предизборен митинг за убийството и изнасилването на австралийска мисионерка през 1989 г. в град Давао, където той е бил кмет по това време.

"Бях ядосан, защото беше изнасилена", заяви той, допълвайки: "Това е едно настрана. Но тя беше толкова хубава, че кметът трябваше да бъде първи, каква загуба." От кабинета му по-късно се извиниха за коментарите му.

По-рано тази година Дутерте заяви пред филипински войници, че трябва да застрелват комунистически бунтовнички във влагалището.

И двата инцидента доведоха до остри критики и възмущение в социалните мрежи.

Въпреки поредицата обвинения в омраза към жените срещу президента, той остава популярен във Филипините и сред филипинските гастарбайтери.