Дългият процес, който целеше прочистване на североизточния индийски щат Асам от нелегални имигранти, приключи на 31 август т.г. Бяха публикувани списъци на одобрените за гражданство, от които стана ясно, че извън Националния регистър за гражданство остават 1 906 657 души, съобщи ЕFE.

Така след година на несигурност хората от щата, които недолюбват пришълците, отидоха при строги мерки за сигурност да проверят дали имената им фигурират в изнесените списъци.

Според окончателния Национален регистър за гражданство своята националност са могли да потвърдят 31.1 милиона от жителите на Асам, които са доказали, че те или техните родители живеят на тази територия отпреди 1971 г., когато е войната за независимост на техния съсед Бангладеш.

Извън списъците са останали както неодобрените кандидати, така и хората, които не са подали съответното заявление. Опозиционни партии и активисти още в началото изказаха своите притеснения, че списъците могат да бъдат манипулирани, за да бъдат изгонени малцинствата мюсюлмани и бенгалци, живеещи в Асам.

Публикуването на окончателните списъци e втора важна инициатива на министър-председателя националист Нарендра Моди, който наскоро отмени привилегиите за региона на Кашмир.

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Пакистан се умори да търси диалог с Индия за Кашмир

Исламабад изчерпал всичките си усилия и не можел да направи нищо повече

Още не е ясна съдбата на останалите извън списъците. Мнозина се притесняват да не бъдат депортирани или арестувани. Централното правителство обяви, че техните случаи ще бъдат предадени и разгледани от стотици съдилища за чужденци - според инструкциите на Министерството на вътрешните работи на страната, които се очаква да заработят още в понеделник, 2 септември. Отхвърлените лица имат срок от 120 дни, за да представят своите възражения.

Представителят на "Амнести интернешънъл" в Индия Аакар Пател посочи, че не е реалистично да се очаква от хора, които бягат от насилие или от природни бедствия, изоставили къщи и имоти, да притежават оригинални лични документи, датиращи отпреди близо половин век.

Индия отрича Моди да е молил Тръмп за посредничество в кашмирския конфликт

Индия отрича Моди да е молил Тръмп за посредничество в кашмирския конфликт

Американският президент няма "ни най-малка представа за това, за което говори"