Двама граждани на САЩ и един руснак бяха сред 20-те души, задържани на протести в Тбилиси, докато грузинските депутати обсъждаха законопроект за "чуждестранните агенти", който предизвика политическа криза, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС в понеделник.

Опозицията в Грузия призова в неделя противниците на законопроекта да организират нощен протест пред парламента, за да попречат на депутатите да влязат в понеделник.

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе обеща в неделя да прокара закона, след като противниците на законопроекта се събраха в един от най-големите протести, наблюдавани след като Грузия обяви независимостта си от Съветския съюз през 1991 г.

ТАСС съобщи, позовавайки се на свидетели, че полицията е започнала да изтласква протестиращите от служебните входове на сградата на парламента рано в понеделник, което е довело до сблъсъци.

Законопроектът за "чуждестранните агенти" изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние или ще бъдат глобени. Управляващата партия казва, че е необходимо да се увеличи прозрачността на финансирането на НПО и да се защити страната от външна намеса.

Западните страни и опозицията в Грузия заклеймяват проектозакона като авторитарен и вдъхновен от Русия. Критиците го оприличават на руския закон за "чуждестранните агенти" от 2012 г., който е използван за преследване на критиците на Кремъл на Владимир Путин.

Спорът около законопроекта започна да се разглежда като ключов за това дали Грузия, която има традиционно топли отношения със Запада, ще продължи по пътя си за членство в Европейския съюз и НАТО или вместо това ще изгради по-тесни връзки с Русия.

ЕС, който даде на Грузия статут на кандидат през декември, многократно е заявявал, че законопроектът може да застраши по-нататъшната интеграция на Тбилиси с блока.

Руската информационна агенция РИА Новости съобщи, че съдебната комисия на парламента на Грузия е одобрила на трето четене законопроекта в понеделник, давайки зелена светлина за окончателното гласуване в парламента тази седмица.

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Демокрацията стихва