Джихадистите от „Ислямска държава" са свалили военен самолет над Сирия и са пленили пилота, съобщават активисти, цитирани от световните медии. Предполага се, че самолетът е от тези на водената от САЩ коалиция.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешките права информира, че самолетът е свален близо до северния град Рака, който се счита за столицата на „Ислямска държава". Активистите са потвърдили, че пилотът на самолета е арабин.

Друга група, която покрива зони под контрола на „Ислямска държава" в Рака, потвърди, че пилотът е йорданец.

Това е първият свален от джихадистите военен самолет, откакто коалицията започна въздушните удари срещу групировката в Сирия преди три месеца.

Джихадистите потвърдиха, че са свалили самолета с ракета.

Йорданската армия потвърди, че един от пилотите й е пленен от „Ислямска държава", след като джихадистите свалили самолета му в Сирия.

„Йордания държи групата и подкрепящите я отговорни за безопасността и живота на пилота", се посочва в становище на армията.

Йордания е сред страните, които се присъединиха към водената от САЩ коалиция и въздушните удари срещу „Ислямска държава", след като джихадистите поеха контрола над големи части от Сирия и Ирак.

Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства, Йордания и Бахрейн участват в ударите в Сирия заедно със САЩ.

Семейството на пилота е потвърдило, че той е пленен, след като самолетът му е бил свален от джихадистите от „Ислямска държава".