Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от израелския премиер Бенямин Нетаняху да изтегли войските си от границата между Египет и ивицата Газа.

Това съобщи в петък порталът Axios, като се позова на израелски източници.

Според тях Джо Байдън е изразил искането миналата сряда по време на телефонен разговор с Нетаняху.

Източниците посочват, че изпълнението на това условие би позволило да се продължат преговорите за уреждане на конфликта между Израел и палестинските групировки от Газа.

Порталът отбелязва, че Нетаняху се е съгласил само частично с искането на Байдън.

Той е изразил готовност да изтегли израелските сили само от една от позициите на границата между Египет и ивицата Газа.

Процесът на преговори за Газа продължава от месеци. В него участват страните в конфликта - Израел и палестинското движение Хамас, както и посредници - Египет, Катар и САЩ.

През седмицата медиите съобщиха, че някои от страните, участващи в преговорите, са изразили скептицизъм, че скоро ще бъде постигната сделка заради исканията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който настоява израелските военни да останат в коридора Филаделфия и Нецарим.

Коридорът "Филаделфия" е границата между ивицата Газа и Египет.

"Нецарим" пък разделя ивицата Газа на северна и южна зона. Тези територии са превзети от израелските военни по време на продължаващата военна операция срещу палестинските бойни групи в Газа.

Израел иска да има контрол над коридора "Филаделфия"

Израел иска да има контрол над коридора "Филаделфия"

Прекъсване на оръжейните доставки за Хамас

Според източниците американският президент е поискал от Нетаняху да изтегли военните от района в близост до брега на Рафах и до квартала Тел ал-Султан, който в момента се използва като убежище от разселени палестинци.

Твърди се, че Байдън е казал на израелския премиер, че подобна стъпка ще помогне за напредъка на изпадналите в задънена улица преговори за постигане на споразумение за освобождаване на заложниците и за установяване на примирие в палестинския анклав.

Израел ще има контрол над коридора "Филаделфия"

Израел ще има контрол над коридора "Филаделфия"

Позиция на премиера

По-рано днес бе съобщено, че Египет се е съгласил да предаде последното предложение на Израел относно коридора "Филаделфия" на палестинската групировка Хамас.